Arttu Laitala

Helsinki avasi rokotusten ajanvarauksen yli 18-vuotiaille. Kaikille? Kaupungin verkkosivuilla käy nopeasti ilmi, että rokotustieto on esitetty sekavasti.

Sivujen mukaan kolmannen rokotuksen saavat yli 18-vuotiaat, joiden toisesta annoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta. Kuitenkin niin, että 50-54-vuotiaat voivat varata ajan tammikuussa 2022.

Toisaalta sivuilla sanotaan, että kolmansia annoksia ei vielä anneta henkilöille, jotka ovat saaneet kaksi ensimmäistä annosta yli kuuden viikon annosvälillä. ”Rokotusten aikaväli tarkistetaan rokotuspisteellä.”

Eikä siinä kaikki. ”Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille ei anneta kolmansia rokoteannoksia, ellei henkilö ole voimakkaasti immuunipuutteinen tai ellei hän kuuluu rokotusjärjestyksen mukaisiin lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2.”

Lisäksi neuvotaan, että rokotuksen voi saada, jos kahden ensimmäisen annoksen väli oli alle kuusi viikkoa.

Mutta koskeeko tämä kaikkia? Helsingin kaupungin sivuille nimittäin sanotaan melkein heti perään, että ”Rokotettavaan ryhmään kuuluu 85 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia.”

Henkilöt, jotka ovat saaneet rokotteen ensimmäisen ja toisen annoksen alle 6 viikon aikavälillä, saavat koronarokotteen kolmannen annoksen rokotuspisteiltä ja pop-up-rokotuspisteiltä. Rokotukseen pitää varata aika.

Helsinki myös ohjeistaa: ”Jos varaat ajan influenssarokotukseen, sinun ei tarvitse varata erikseen aikaa kolmanteen rokotukseen, jos toisesta annoksesta on kulunut kuusi kuukautta.”

Ja on myöskin niin, että kolmatta annosta ei toistaiseksi anneta, jos henkilö on sairastanut koronavirustaudin.

Kolmas rokote olisi kätevää hakea Kampin pop up -pisteeltä, mutta sieltä kolmannen rokotuksen saavat vain erityisryhmiin kuuluvat ja ensimmäistä tai toista annosta hakevat.

Tänään Kampin pisteelle pyrki varttuneempi nainen, joka olisi kuitenkin halunnut kolmannen rokotuksen. Se ei käynyt päinsä, vaikka rokotuspisteessä ei näyttänyt olevan lounasaikaan kuin pari asiakasta. Nainen oli myös käynyt Jätkäsaaren pisteellä, jonne ei Helsingin verkkosivujen mukaan tarvitse varata aikaa.

Jätkäsaaressa naiselle kerrottiin, että hän ei saa sieltä kolmatta rokotusta.

Kampin rokotuspisteelle pyrki myös vanhus, joka ei omista kännykkää. Hän kertoi odottaneensa rokotusten ajanvarauksesta takaisinsoittoa. Sitä voi joutua odottamaan päiväkausia.

Vanhus ajatteli toiveikkaana, että ajan voi varata Kampin rokotuspisteellä. Ei onnistu, sillä kyseessä on rokotus- ei ajanvarauspiste.

Tässä muutama toive kunnille.

Laittakaa korona- ja rokotusviestintä kuntoon. Sitten ihmiset tietävät ketkä pääsevät rokotuksiin ja mistä rokotuksen saa.

Yksinkertaistakaa rokotuksen kriteerejä, helpottakaa ajanvarausta ja antakaa aina rokote, jos se ei haittaa ajan varanneiden rokotuksia. Rokottaminen hidastuu erityisesti silloin, kun rokottamisesta tehdään monimutkaista.

Yhdistäkää työssäkäyntialueen kuntien rokotusorganisaatioiden toiminta. Kun jokaisella kunnalla on samat kriteerit , sama viestintä ja kunnat rokottavat toistensa asukkaita saadaan rokottamiseen lisää vauhtia. Loppuu tämä sekoilu.