Yhteistyö on solmittu kiireellisesti, koska Euroopan unionin jäsenvaltiot käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen covid-19-tautitilannetta vaikeuttaakseen entisestään etsintä- ja pelastustoimintaa. Politiikka, jossa hädässä olevat jätetään auttamatta, ylläpitää väärinkäytöksiä Libyassa ja edesauttaa ihmisten hukkumista merellä, Lääkärit ilman rajoja -järjestö toteaa tiedotteessaan.

– Yhtäkään ihmistä ei pitäisi jättää hukkumaan, Lääkärit ilman rajoja -järjestön operaatiojohtaja Oliver Behn sanoo.

Valmiina etsintään ja pelastustoimiin. Sea-Watch 4 Burrianan satamassa, Espanjassa valmistautuu aloittamaan ensimmäisen hengenpelastustehtävänsä Välimerellä. Chris Grodotzki

– Kenenkään ei pitäisi joutua kidutetuksi ja kärsimään, mutta niin kuitenkin tapahtuu Euroopan hallitusten laiminlyödessä velvollisuuksiaan. Sairaanhoitoon keskittyvänä humanitaarisena organisaationa Lääkärit Ilman Rajoja ymmärtää hyvin covid-19-tartuntataudin aiheuttamat haasteet, mutta meidän nähdäksemme viimeaikaisilla rajoituksilla pyritään estämään hengenpelastus Välimerellä. Poliittisesti värittynyt retoriikka kiedotaan kansanterveyden kaapuun, Behn jatkaa.

Huolimatta yrityksistä estää meitä, me emme lopeta ihmisten pelastamista.

– Kutsuessaan Libyan kyseenalaisesta maineesta tunnettua rannikkovartiostoa valvomaan Euroopan rajoja ja kieltäytymään pelastamasta Afrikasta pois pyrkiviä, Euroopan jäsenvaltiot lähettävät voimakkaan viestin, että näiden ihmisten elämällä ei ole väliä.

Viiden viime kuukauden aikana Italia ja Malta ovat usein kieltäytyneet auttamasta merihätään joutuneita. Lisäksi ne ovat sulkeneet satamansa järjestöjen laivoilta, joilla on ollut kyydissään merestä pelastettuja ihmisiä. Tarkoituksellinen ja rakenteellinen koordinoinnin puute jättää merihädässä olevat ihmiset tunneiksi, päiviksi, jopa viikoiksi ilman apua, tiedotteessa todetaan.

Kansainväliset ja eurooppalaiset järjestöt ja instituutiot mukaan lukien YK, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ja Euroopan komissio ovat kategorisesti todenneet Libyan olevan turvaton maa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Siitä huolimatta vuoden alusta lähes 6 000 ihmistä on voimakeinoin käännytetty takaisin Libyaan, osana EU:n ja Libyan kahdenvälistä sopimusta, EU:n rahoituksella ja tuella. Samaan aikaan pelastustyötä tekevät laivat kuten Sea-Watch 3 ja Ocean Viking on systemaattisesti pakotettu pysymään Italian satamissa teknisiin syihin vedoten.

Samalla kun meripelastusta kriminalisoidaan, se nauttii laajaa tukea. Yksi tukijoista on United4Rescue, jonka avulla uusi Sea-Watch 4 on hankittu ja joka nyt lähetetään merelle. Alun perin Saksassa joulukuussa 2019 protestanttisesta kirkosta lähtenyt hanke on saanut mukaansa jo 500 jäsentä yli kirkon rajojen.

– Sea-Watch 4 ja sitä tukeva laaja yhteenliittymä on tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle, joka sallii ihmisten ennemmin hukkua kuin päästä rantaan, Sea-Watch 4 -komennuksen johtaja Philipp Hahn sanoo.

– Se on solidaarisuuden symboli ja selkeä viesti EU:lle, että huolimatta yrityksistä estää meitä, me emme lopeta ihmisten pelastamista. Ihmiset jätetään mereen kuolemaan tai palautetaan juuri siihen paikkaan, josta he ovat pyrkineet pakenemaan, EU:n rajavalvontaviranomaisen tarkkaillessa ylhäältä sinetöiden heidän kohtalonsa. Niin kauan kuin EU:n jäsenvaltiot antavat ihmisten hukkua, niin kauan me jatkamme. Ja meillä on tukijoita.

Suurimmasta osasta Libyaan vankeuteen palautetuista ihmisistä ei saada tietoa. Osaa pidetään paikoissa, joissa on liikaa ihmisiä, huono hygienia, puutetta ruoasta ja puhtaasta vedestä ja joissa on mahdotonta pitää etäisyyttä aikana, jolloin maailmassa jyllää pandemia. Kiristyvä konflikti ja covid-19 lisäsivät painetta Libyan terveydenhuollossa, joka oli jo valmiiksi lähellä romahdusta ja humanitaarista hätätilaa.

Ilman turvallista ja laillista vaihtoehtoa, tuhannet ihmiset yrittävät meren ylitystä ainoana oljenkortenaan. Meripelastuksen puute ei estä ihmisiä lähtemästä, se ainoastaan kasvattaa riskejä ja tekee matkasta entistä vaarallisemman.

Pelkästään kesäkuussa ainakin 101 ihmistä joko kuoli tai katosi keskisellä Välimerellä. Viime viikolla kolme ihmistä ammuttiin kuoliaaksi ja kaksi haavoittui, kun heitä oltiin väkisin palauttamassa Libyaan. Samanaikaisesti merikelvottomilla veneillä Välimeren yli yrittäjien määrä nousi nelinkertaiseksi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Lue lisää: