Euroopan unioni tuuletti tällä viikolla merkittävän tavoitteen saavuttamista. Peräti 70 prosenttia aikuisista EU-kansalaisista on nyt saanut molemmat koronarokotteet. Se tarkoittaa, että yli 250 miljoonaa ihmistä on varsin hyvässä suojassa vakavaa koronainfektion muotoa vastaan, ainakin toistaiseksi.

EU:ssa saavutettu aikuisten koronarokotettujen määrä on sitä luokkaa, että EU kuuluu nyt maailman johtavien rokottajien joukkoon. Tavoite vaikutti hyvän aikaa kaukaiselta haaveelta, sillä Euroopassa rokottaminen käynnistyi aluksi jollakin lailla tahmeasti ja rokotteita saatiin käyttöön vaihtelevasti.

Tilanne toki elää edelleen. EU:ssa, kuten muuallakin rokottamisessa hyvin edenneissä maissa, keskustellaan kolmannen rokoteannoksen tarpeesta, koska yhä enemmän kertyy näyttöä siitä, että koronarokotteiden teho hiukan laskee kuukausien kuluessa.

”Epidemia ei ole ohi.”

Jos lapset ja nuoriso otetaan laskuissa huomioon, EU:n asukkaista on täysin koronarokotettuja runsaat 55 prosenttia. Yhdysvalloissa tämä prosenttiluku on 52, Israelissa 61 ja Isossa-Britanniassa 64.

Aikuistenkin rokottamisessa on suuria eroja EU-jäsenmaiden välillä. Belgiassa, Tanskassa ja Portugalissa kaksi rokotetta saaneita aikuisia on yli 80 prosenttia, mutta esimerkiksi Romaniassa vain 31 prosenttia ja Bulgariassa 20 prosenttia.

”Epidemia ei ole ohi”, sanoi tiistaina EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.