Lääketiede, tutkimus, terveydenhuolto ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat melkein kaksi vuotta olleet otsikoissa joka ikinen päivä, kiitos koronan. Tervey­denhuollosta on tullut megatrendi, jota seurataan ja josta puhutaan.

Olemme saaneet lukea upeista onnistumisista, ja myös alan kehittämiskohteet ovat nousseet esille, jokaisen nähtäville ja arvioitavaksi. Päättäjienkin on yhä vaikeampi ummistaa niiltä silmiään. Hyvä kehitys jatkukoon, sillä valmista ei vielä ole.

Minua kiinnosti tietää, mitä ihmiset ajattelevat tästä läpivalaisusta ja mitä he haluaisivat sanoa niille, jotka joka päivä tekevät innovatiivista, tutkivaa, parantavaa ja hoivaavaa työtä, välillä raskastakin, jopa vaarallista, meidän jokaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kysyin sitä sosiaalisen median kanavissani ja sain valtavasti vastauksia, hetkessä yli sata. Pelkästään viestipalvelu Twitterissä kysymykseni näki yli 28 000 silmäparia, kun normaalisti twiittini näkee noin 60. Kysymykseen reagoitiin jollain tavalla lähes 1 700 kertaa.

Kysymys siis herätti tunteita, siitä ei ole epäilystäkään.

Mutta millaisia tunteita? Ei ainakaan kriittisiä. Eniten haluttiin kiittää. Kiitollisuus kiteytyy esimerkiksi kuuluisassa Churchill-lainauksessa, jota moni siteerasi: "Harvoin ovat niin monet olleet kiitollisuudenvelassa niin paljosta niin harvoille.”

Moni kannusti pitämään itsestä huolta, ja joku muistutti, että ette ole yksin. "Emme selviäisi ilman teitä." Jaksamista kaikesta huolimatta pidettiin ihmeenä, sen edessä olo tuntuu nöyrältä. ”En ymmärrä miten jaksatte. En ymmärrä että jaksatte. Kaikki ovat teille velkaa.”

Hyvä kehitys jatkukoon, sillä valmista ei vielä ole.

Bonuksia ja palkkaa lisää toivottiin. Parempaa johtamista toivottiin. Julkiseen puhetapaan haluttiin kiinnittää huomiota: "Ehkä voimme kuitenkin jokainen osaltamme vaikuttaa, että pyrimme viestinnällämme enemmän tukemaan sote-henkilöstöä kuin latistamaan."

Osa teki julkisia lupauksia: "Teen kaikkeni, etten ainakaan omalla toiminnallani kuormita terveydenhuoltoa. Ilman teitä yhteiskunta romahtaisi."

Voimia toivotettiin, ja vielä: "Teitä tarvitaan enemmän kuin koskaan."

Tiistaina juhlistimme vuoden tauon jälkeen kasvotusten sadan terveysalan vaikuttajan valintaa. Lista on nyt koottu 21 kertaa, ja aina on yhtä vaikea valita sadoista vaihtoehdoista vain nämä tänä vuonna julkistettua, mutta niistä jokainen on huomionosoituksemme arvoinen.

Useimmat myös edustavat isompaa joukkoa, kollegoitaan, joiden kanssa saavutuksiin on ylletty.

Onnistumisten taustalla on paljon työtä ja varmasti väsymistä ja yksinäisiä hetkiäkin, mutta ne kertovat vahvasta sitoutumisesta ja intohimosta, joita ilman ei syntyisi sitä vaikuttavaa työtä, josta näiden palkittujen haastatteluissa kerromme.

Mediuutiset-printti jää tänään joulutauolle ja kiitämme tässä kohtaa kuluneesta vuodesta kaikkia lukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme ja toivotamme rauhaisaa joulun aikaa!

Verkossamme on ajankohtaista luettavaa myös välipäivinä.