Lähes sata terveydenhuollon työntekijää sai joululounaalta koronatartunnan Malagassa Espanjassa. Suurin osa työntekijöistä oli Malagan sairaalan teho-osaston hoitajia.

Tapauksesta kertoo muun muassa The BMJ.

Joululounas järjestettiin joulukuun 1. päivä ja 10. päivä positiivinen testitulos oli jo 96:lla ihmisellä. Juhlaan osallistui yhteensä noin 200 ihmistä.

Kaikilla sairastuneilla oli koronarokotteet ja suurin osa heistä oli saanut jo kolmannen annoksenkin. Tartunnan saaneiden oireiden kerrotaan olevan lieviä, eikä tiedotustilaisuuden aikaan kukaan ollut tarvinnut sairaalahoitoa. Osa on jo palannut töihin.

Juhliin osallistuneilta oli edellytetty negatiivista pikatestiä, mutta siitä huolimatta monet alkoivat oireilla kolme päivää tilaisuuden jälkeen. Malagassa on yritetty selvittää tartunnan alkulähdettä, mutta siitä ei ole varmuutta. Moni sairastuneista työntekijöistä oli osallistunut myös marraskuun 28. päivä järjestettyyn koulutukseen, jossa turvallisuutta oli yritetty parantaa muun muassa pitämällä ikkunat auki, ja jossa oli voimassa maskipakko. El Pais lehden mukaan koulutukseen osallistui 4000 työntekijää, joista monet menivät koulutuksen jälkeen läheisiin ravintoloihin.

Tapaus on saanut Espanjassa osakseen kritiikkiä, mutta julkisen puolen työntekijöitä edustavan ammattiliiton edustaja huomautti, että työntekijät olivat noudattaneet kaikkia voimassa olevia ohjeita. Espanjassa maski on pakollinen kaikissa julkisissa tiloissa lukuun ottamatta ravintoloita ja kahviloita.

Sairaalan lääkärit huomauttivat tiedotteessaan, että rokotteiden ansiosta suurimman osan oireet olivat lievät ja osa positiiviseksi testatuista oli kokonaan oireettomia.

Teho-osaston toiminta ei häiriintynyt tartuntaryppäästä.

LUE LISÄÄ: