Etelä-Karjalassa saavutettiin ensimmäisenä Manner-Suomessa yli 80 prosentin koronarokotekattavuus toisissa annoksissa yli 12-vuotiailla.

"Siihen päästiin hyvällä yhteistyöllä. Meillä on äärettömän loistavat rokotustiimit esimiehineen", sanoo rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

Hänet valittiin kolmanneksi Mediuutisten Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla.

Päätyökseen Kuitto toimii Eksotessa lean-asiantuntijana. Siitä on ollut apua myös rokotustavoitteeseen pääsyssä.

Kuitto on esimerkiksi seurannut, millainen rokotteiden kysyntä milläkin alueella on, minkä verran rokotteita on tulossa ja miten ne tulee jakaa. Esimerkiksi tietty kunta on voitu rokottaa nopeasti, koska on tiedetty, että siellä asuu paljon juuri sillä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ikäryhmään kuuluvia.

Leanin perusajatuksiin kuuluu, että tavara ei seiso varastossa. Sama on pätenyt rokotuksiin. Ne on voitu heti kohdentaa sinne, missä on kysyntää.

Rokottajia saatiin monista yksiköistä

Leanin yhtenä tunnuslauseena on "missä on tahtoa, siellä on tie". Se on Kuiton mukaan näkynyt myös rokotusten järjestämisessä.

Eksotessa on suunniteltu asiat niin pitkälle kuin mahdollista ja ennakoitu uutisten ja kokouslinjausten perusteella, mitä on tulossa. Lisäksi rokotustoimintaa on organisoitu tarvittaessa lennosta.

Imatralla ja Lappeenrannassa rokotuspisteitä on pystytetty kauppakeskuksiin. Ilman ajanvarausta toimiviin joukkorokotuspisteisiin on päässyt välillä viikonloppuisinkin. Kuitto on järjestänyt rokotuksia myös LUT-yliopistolle, Lappeenrannan ammattikorkeakouluun, ammattiopisto Sampoon ja yläkouluille.

"Kokeilimme rokottaa jopa SaiPan pelissä, mutta valitettavasti vain kolme tuli rokotettavaksi. Se kertoo siitä, että meillä on aika korkea se prosentti. On enää pieni osa, joka miettii rokotteen ottamista. Se ei ole enää kiinni siitä kynnyksestä, että mistä rokotteen saa."

Tämä on myös esimerkki leanin käytöstä Eksotessa: erilaisia toimintatapoja kokeillaan, ja jos jokin ei toimi, tapaa muutetaan. Kuitto on jatkuvasti arvioinut, saavutetaanko toiminnalla paraikaa sitä, mihin on tähdätty.

Rokottajia on tullut eri tulosyksiköistä, esimerkiksi mielenterveyspalveluista, neuvoloista, kouluterveydenhuollosta, hallinnosta, hoivasta ja vammaispalveluista. Myös Eksoten työterveys on jakanut rokotuksia.

Kuitto kiittää yhteistyötä saumattomaksi. Myös yksityiset työterveyspalvelujen tarjoajat ovat antaneet asiakasyritystensä työntekijöille rokotuksia.

"Meillä on ollut myös eläkeläisiä ja opiskelijoita rokottamassa. Rokottajaresurssit ovat olleet välillä aika tiukillakin, mutta siitä huolimatta olemme pärjänneet aina tosi hyvin."

Ikinä ei pidä olettaa mitään.

Kuiton mielestä korona-aika on korostanut moniammatillisen tiimityön merkitystä.

Aika on myös opettanut kommunikoimaan etänä erilaisten ihmisten kanssa. Kuitto on opetellut kuuntelemaan, miten toinen puhuu, ja sopeuttanut omaa viestintäänsä samalle taajuudelle.

"Ikinä ei pidä olettaa mitään, vaan aina tehdä tarkempia kysymyksiä. Jos toinen on korkeammalla abstraktiotasolla, pitää madaltaa sitä, että puhutaan oikeasti siitä, mistä pitää."

Kaikille samanlaisten toimintaohjeiden tekemisen, viestimisen ja ohjeiden noudattamisen valvominen ovat myös opettaneet paljon: Kuitto on ottanut epäkohtia puheeksi asiallisesti ja kuunnellut kenttää herkällä korvalla. Hän on todennut myös, että perehdytyksissä tarvitaan asioiden systemaattista kertaamista.

"Päivät ovat ajoittain olleet todella pitkiä"

Rokotusten järjestäminen on vaatinut valtavasti työtä.

"Päivät ovat ajoittain olleet todella pitkiä", hän sanoo ja lisää hymyillen: "Tämä oli tällainen lievä ilmaisu."

Alkuvuodesta osa työntekijöistä oli tiukoilla, kun rokotuskutsukirjeitä lähettävä robotti ei alkuun toiminut. Vanhinta ikäryhmää piti alkaa kutsua rokotuksiin puhelimitse.

"Siellä on valtavan taitavia työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita", Kuitto sanoo.

"He selvisivät siitä."

Nyt Eksoten tavoitteena on ylittää ensimmäisenä myös 90 prosentin rokotekattavuuden raja. Siihen päästään Kuiton mukaan esimerkiksi ajanvarauksettomilla ilta- ja viikonloppurokotuspisteillä, some- ja mediamarkkinoinnilla ja yhteistyöllä koulujen kanssa.

Lue seuraavaksi: