Brysselistä käsin Euroopan politiikkaa tarkkaileva Politico-lehti nostaa Suomen pääministeri Sanna Marinin (sd) kärkikastiin listatessaan Euroopan poliittisten johtajien onnistumista koronatoimissa. Marin on saanut kotimaassa oppositiopuolueilta kovaa kritiikkiä etenkin hallituksen maskilinjauksista, mutta Politicon mielestä Pohjoismaiden enemmistö eli Suomi, Norja, Islanti ja Tanska ovat pärjänneet hyvin epidemiaratkaisuissaan.

”Suomen milleniaalipääministeri Sanna Marin on saanut eniten kehuja tyylikkäästä toiminnasta paineen alla, vaikka hän on suhteellisen kokematon. Vaikka Suomella on puolellaan useita luonnollisia etuja kuten maantieteellinen eristyneisyys, vahva sosiaalinen yhtenäisyys ja pieni väestö, Marin oli ollut tehtävässään vain neljä kuukautta kun pandemia iski. Suomen kuuluisa kriisivalmius antoi uudelle johtajalle hyvän alustan, mutta lopulta kaikki riippui hänestä”, Politico ylistää.

”Koronavirustapaukset ovat yltyneet Suomessa viime aikoina, mutta viruksen aiheuttamien kuolemien määrä on maassa yhä yksi alueen matalimmista.”

Marinin lisäksi Politico nostaa erityishuomioon Norjan pääministerin Erna Solbergin.

Politico toteaa sen voivan olla sattumaa tai sitten ei, että kaikkia koronatoimissaan onnistuneita pohjoismaita johtaa nainen. Joka tapauksessa mainitut pohjoismaat ottivat kriisin alussa nopeasti käyttöön rajoituksia, jotka supistivat tartuntojen kasvua, Politico kiittää.

Kehuja saavat myös Baltian maat sekä saksankielinen Keski-Eurooppa, samoin kuin Italian pääministeri Giuseppe Conte, joka onnistui voimakkailla rajoitustoimilla ottamaan hallintaan Italian keväisen hätätilanteen. Myös Kreikan toimet onnistuivat, joskin rajoitukset asettivat maan talouden yhä hankalampaan asentoon.

Kriittisen palautteen Politicolta saavat Espanjan, Ranskan ja Britannian johtajat – sekä pohjoismaista Ruotsi, joka Politicon mukaan epäonnistui kiistellyn laumasuojan tavoittelussaan.

Kaikkiaan lähes 200 000 ihmistä on kuollut covid-19-tautiin Euroopassa ja 4,5 miljoonaa ihmistä on saanut koronatartunnan.