Pääministeri Sanna Marin (sd) vakuuttaa pitävänsä pääministerinä huolen siitä, että hallitus korvaa koronaepidemiasta aiheutuneet kustannukset kunnille täysimääräisesti lupauksensa mukaan. Marin kommentoi asiaa Kuntaliiton puheenjohtajapaneelissa, jossa puoluejohtajilta kysyttiin, uskovatko he hallituksen korvaavan koronakustannukset kunnille.

Oppositiopuolueiden edustajat, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra, eivät lupaukseen uskoneet.

Pääministeri Marinin mukaan hallitus pitää lupauksensa.

”Minä pidän huolta siitä [että hallitus täyttää lupauksensa]. Toivon että tätä keskustelua ei enää jatketa", Marin sanoi.

Marin kuitenkin pohti sitä, että jos kustannuksia korvataan etupainotteisesti, korvaamisessa ei välttämättä ”osuta lankulle”, jolloin ainakin osittainen jälkikäteen korvaaminen voisi tulla kysymykseen.

”Meillä on sosiaali- ja terveysministeriön esitys olemassa, jossa on lausuntokierros menossa”, Marin sanoi.

Kokonaisuus on Marinin mukaan haasteellinen, sillä kustannuksia kuluvan vuoden 2021 osalta ei vielä kokonaisuudessaan tiedetä. Nyt kustannuksista voidaan tehdä arvio, mutta toteutuneet kustannukset nähdään ensi vuonna.

Marinin mukaan voidaan joko odottaa ja korvata kaikki kustannukset vasta, kun ne ovat selvillä, tai sitten korvata heti arvion mukaan ja korjata tilannetta toteutuman mukaan myöhemmin. Marin itse kallistuu jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle.

Petteri Orpo huomautti, että sosiaali- ja terveysministeriön asetus antoi erilaisen viestin kustannusten korvaamisesta, mikä on herättänyt kunnissa huolta. Hän kiitteli pääministerin selkeää viestiä asiassa.

Kuntaliiton mukaan parhaillaan lausuntokierroksella olevassa asetusluonnoksessa kuntien korona-avustusten korvaustaso laskisi 40–65 prosenttiin toteutuneista kuluista. Kuntaliitto on siksi älähtänyt hallituksen budjettiriihessä 2020 antamasta korvauslupauksesta ja ”merkittävästä lovesta” STM:n luonnoksessa.

Lue seuraavaksi: