Kansalaiset saavat tällä hetkellä ristiriitaiselta kuulostavia viestejä siitä, mikä Suomen koronatilanne on. Hämmennystä voi syntyä, kun vertaa THL:n tartuntalukuja, poliitikkojen puheita ja tilastoasiantuntijoiden analyysejä varsinkin, jos ei tutki tarkasti, mistä luvuista kulloinkin puhutaan.

Katsotaanpa ensin THL:n julkaisemia tautilukuja. Keskiviikkona THL raportoi, että uusia tartuntoja oli 222, kun niitä tiistaina oli 294. Kumpanakin päivänä nähtiin selvä hyppäys muutamaan niitä edeltäneeseen päivään, jolloin painuttiin alimmillaan jopa 100:n tartunnan ympäristöön.

THL:n verkkosivuilta saatava hieman pitemmän aikavälin viesti on myös negatiivinen. Viimeisen 14 vuorokauden tartuntaluku on punaisella nuolella merkitty nousevaksi, kuten myös taudin ilmaantuvuus.

Sama on henki Helsingin Sanomien päivittyvässä seurannassa. Siinä kerrotaan punaisen nuolen säestyksellä tänään, että viimeisen kahden viikon aikana on todettu yli 3 000 koronavirustartuntaa. Se on noin 50 prosenttia enemmän kuin keväällä enimmillään.

Lohtua tuo HS:nkin esittelemä viime viikkojen kuolleisuusluku, joka on murto-osa kevään pahimmista päivistä.

Soininvaara aloitti tiiviin seurannan

Tämän kuun tartuntakehitystä on tutkinut tarkemmin tilastotieteilijä, entinen vihreiden huippupoliitikko ja nykyisin sosiaalisessa mediassa hyvin seurattu Osmo Soininvaara. Hän kirjoitti kehityksestä blogissaan jo viime viikon torstaina, että ”lopultakin käännös alaspäin” ja lauantaina, että ”nyt käänne parempaan alkaa näyttää uskottavalta”.

Soininvaara on estimoinut trendiviivan syyskuun tautihavainnoilla. Tämän kuun alkupuolella oltiin trendin yläpuolella, mutta viime torstaina toteutuma putosi jo trendiluvun alapuolelle, mistä hän siis kirjoitti käännöksenä alaspäin.

Uusi Suomi uutisoi Soininvaaran havainnoista lauantaina vetämällä hänen arviostaan uutisotsikkoon sitaatin ”Nyt voi jo sanoa, että epidemian kasvuvauhti on taittunut – tältä erää”. Tilastotieteilijän viesti oli varsin positiivinen.

THL:n tilastoekspertti, tutkimusprofessori Markku Peltonen tviittasi puolestaan tiistaina Suomen tartuntalukuja analysoituaan, että ”tilanne näyttää rauhoittuvan”. Siinäkin viestittiin myönteistä kehitystä.

Tiistaina illansuussa viesti kuulosti kuitenkin sävyltään äkkiseltään päinvastaiselta, kun äänessä oli pääministeri Sanna Marin (sd) Iltalehden puheenjohtajatentissä.

– Kun kuuntelen tätä keskustelua nyt tässä ja laajemminkin yhteiskunnassa, haluan myös välittää sen oman näkemykseni siitä, että tämä tilanne on todella vakava, ja mielestäni emme ehkä Suomessa tällä hetkellä oikein ymmärrä sitä, kuinka vakavaksi tämä tilanne voi hyvinkin nopeasti mennä, hän sanoi viitaten tautitapausten määrän kasvuun Euroopassa.

Nyt tietysti iso kysymys on, kuka heistä on oikeassa, eli onko Suomen tilanne parempaan päin vai eikö ole? Vai ovatko he peräti kaikki oikeassa?

THL:n Peltonen vahvistaa viestinsä

Uusi Suomi kysyi asiasta THL:n Markku Peltoselta, joka kertoi mistä hänen ”näyttää rauhoittuvan” -arvionsa johtuu ja onko se voimassa, vaikka THL:n kahden viikon tapausmäärää kuvaava punainen nuoli osoittaa yhä ylöspäin ja tällä viikollakin on saatu kaksi selvästi yli 200:n menevää päivätartuntalukemaa.

Peltonen sanoo päiväkohtaisten lukujen kertovan, että ”tilanne ei ole eskaloitumassa tällä hetkellä”, ja ainakaan eksponentiaalista kasvua ei ole havaittavissa. Pientä varovaisuutta hänen tulkintaansa aiheuttaa se, että päivätilastot laahaavat tällä hetkellä perässä, ja se saattaa liioitella lukuja alaspäin.

Vaasan tapauksen hän nostaa joka tapauksessa hyväksi esimerkiksi siitä, että taudin leviäminen voidaan saada myös pysähtymään.

– Vaasassa, missä oli oikeasti todella huolestuttavan näköinen tilanne, se on saatu aika hyvin pysäytettyä. Viime päivien aikana luvut ovat olleet hyvinkin alhaisia. Tämä tulee heijastumaan kahden viikon lukuihin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, joka on muuta maata huomattavasti korkeammalla, ei sielläkään ole enää ollut viimeisen viikon aikana kasvua” Peltonen toteaa.

Syynä Suomen monia muita Euroopan maita selvästi rauhallisempaan tilanteeseen voi hakea siitä, että tapaukset täällä putosivat kesällä olemattomiin, väestötiheys on alhainen, testaus ja jäljitys on toiminut, kansa noudattaa etäisyyssääntöä ja käsihygieniaohjeita suhteellisen hyvin ja ehkä sekin, että kasvomaskeja kaiken väännön jälkeen nykyisin melko yleisesti ihmisruuhkissa käytetään.

Myös pääministeri Marin on oikeassa

Entä sitten pääministeri Marinin varoitukset tilanteen vakavuudesta? Onko poliittisten johtajiemme viesti covid-19-taudista oikeanlainen, ja sitäkin olisi kiittäminen Suomen suhteellisen myönteisestä tautitilanteesta? Se jää arvattavaksi, mutta oikeassa pääministeri on tilanteen vakavuudesta ja räjähdysherkkyydestä.

– Tämä on hyvin herkässä niin kuin näkee Keski-Euroopan maista. Se lähtee eskaloitumaan todella nopeasti ja kun se lähtee, pysäyttäminen on tosi vaikeata, THL:n Peltonen sanoo Uudelle Suomelle ja korostaa yksittäisten kansalaisten vastuuta ohjeiden noudattamisessa.

Kun tiedossa olevia tautilukuja ja muita viime päivien viestejä summaa, voi todeta, että oikeassa taitavat olla niin Soininvaara, Peltonen kuin Marinkin. Covid-tautitilanne on Suomessa parhaillaan hallinnassa, mutta pahimmillaan tappavaksi äityvän taudin todellinen nujertaminen on vielä jossakin kaukana tulevaisuudessa.