Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus pohtii tiistaina myös sitä, tulisiko korona poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Hallitus on kokoontunut Säätytalolle pohtimaan koronastrategian eli testaus- ja jäljitysjärjestelmän muutoksia. Marinin mukaan nyt keskustellaan myös siitä, miten koronavirukseen tulisi suhtautua, miten virus on muuttunut ja miten se tulee kenties muuttumaan.

”Varmasti keskusteluun nousee myös se, missä vaiheessa olisi sellainen aika tai tuleeko sellainen aika nopeastikin, että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Tämä on tietenkin terveysviranomaisten arvioitava asia, mutta kaikki nämä asiat ovat nyt keskustelussa”, Marin sanoi Säätytalolla.

Tartuntatautilaissa tauti katsotaan yleisvaaralliseksi, jos se täyttää kolme kriteeriä: ensinnäkin taudin tarttuvuus on suuri, toiseksi tauti on vaarallinen ja kolmanneksi taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.

Omikron-variantin myötä esiin on noussut kysymys siitä, täyttyvätkö kaikki kriteerit enää.

Valmiuslakia tuskin tulee

Marinin mukaan hallitus käy tänään linjauskeskustelua ja periaatepäätökset tehdään, kun valmistelu on saatu valmiiksi.

Marinilta kysyttiin myös valmiuslaista. Jos hallitukselle tulisi selkeä viesti välttämättömyydestä terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, hallitus olisi siihen valmis, hän sanoi.

”Tuollaista esitystä ei minun tietojeni mukaan olla tehty, eikä olla tänäänkään tekemässä”, Marin kuitenkin lisäsi.

Marin arvioi, että nyt voimassa olevia rajoituksia joudutaan jatkamaan vielä tammikuun lopusta, ”mutta kuinka pitkään, siitä keskustellaan tänään”. Vihreiden joukossa näyttää kuitenkin olevan haluja purkaa rajoituksia.

LUE SEURAAVAKSI: