Tyynenmeren saaristovaltio Samoalla yleisen psychotria insularum -kasvin lehdet voivat alentaa tulehdusta yhtä tehokkaasti kuin ibuprofeeni. Asia selviää valtiollisen Scientific Research Organisation of Samoa -järjestön tekemässä tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan kasvin molekyylit kiinnittyvät helposti rautaan toimien näin niin kutsuttuina rautakelaatteina. Kiinnittyessään rautaan molekyylit poistavat ylimääräistä rautaa kehosta.

Kun matalafia testattiin nisäkässoluihin, tutkijat havaitsivat rautakelaattitoiminnan vilkastuvan. Vilkastuminen laski tulehdusta edistävien välittäjäaineiden eritystä, mutta nosti tulehdusta ehkäisevien välittäjäaineiden eritystä immuunisoluissa. Tulehdusta ehkäisevä vaikutus vertautui tehossaan tulehduskipulääkkeistä tuttuun ibuprofeeniin.

Samoalla matalafia on käytetty vuosisatojen ajan perinnehoitona kuumeen, lihaskipujen, turvotuksen, elefanttitaudin ja hengitystieinfektioiden aiheuttamiin tulehduksiin.

”Parantajat puristavat lehdistä juomaa potilaille. Joskus parantajat myös hieroivat lehtiä sairaaseen potilaaseen tai hänen haavoihinsa”, edellä mainitun tutkimusjärjestön kasvi- ja sadonkorjuun jälkikäsittelyosaston johtaja, tutkimusta ohjannut Seesei Molimau-Samasoni kuvailee.

Molimau-Samasoni kertoo suhtautuneensa epäillen perinnekasvin lääkinnälliseen voimaan, sillä siihen on liitetty samoalaisessa kulttuurissa paljon taikauskoa. Tutkittuaan kasvia hän on kuitenkin vakuuttunut, että matalafilla voi olla annettavaa jopa Parkinsonin taudin ja syöpien hoitoon.

”Uskon, että olemme saaneet vasta esimakua matalafin potentiaalista.”

Molimau-Samasonin ja kollegoiden vertaisarvioitu tutkimus julkaistaan pian Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -julkaisussa.

Lue myös: