Tammikuun 25. päivänä Kolmen sepän patsaalla Helsingissä pidettiin mielenosoitus, jossa vastustettiin 5g-matkapuhelinstandardin käyttöönottoa. Mielenosoittajien banderollin mukaan 5g-säteily aiheuttaa syöpää, mutta koronaviruksesta ei ollut mainintaa. Ehkä oli liian aikaista, koska taudista tiedettiin Suomessa silloin vain vähän.

Päivää myöhemmin Kiinan Wuhanista lentänyt turisti alkoi oireilla Saariselällä. THL vahvisti sairauden myöhemmin koronavirustartunnaksi.

Kolme päivää ennen mielenosoitusta Belgian Puttessa asuva yleislääkäri Kris Van Kerckhoven antoi haastattelun Het Laatste Nieuws -sanomalehdelle. Van Kerckhoven kertoi kantanaan, että 5g on hengenvaarallinen keksintö ja sillä saattoi lisäksi olla yhteys koronavirukseen.

Het Laatste Nieuwsin toimittaja muistutti samassa yhteydessä, että vuoden 2019 jälkeen Wuhanin ympäristöön oli pystytetty useita 5g-tukiasemia. Korrelaatio näytti todistavan syy-yhteyden.

Lehti veti artikkelinsa pian pois netistä, mutta Van Kerckhovenin teoria levisi muutamassa päivässä myös englanninkieliseen sosiaaliseen mediaan miljoonien ihmeteltäväksi. Useat maailmankuulut julkkikset jakoivat tarinaa lukemattomille seuraajilleen.

Belgialaisen yleislääkärin mehukkaasta teoriasta ja sen leviämisestä on kertonut muun muassa Wired-julkaisu.

Salaliittoteoriat kehittyivät nopeasti. Perustarina on, että globaali eliitti levittää koronavirusta 5g:n avulla. 5g:n väitetään muun muassa heikentävän ihmisen immuunijärjestelmää, jolloin virus pääsee leviämään. Eliitin motiivi saattaa olla ihmisten laajamittainen tuhoaminen heidän kontrolloimisekseen ja luonnon pelastamiseksi. Myös uskonnollisten yhteisöjen on arveltu olevan epidemian takana.

Jos koronavirusta vastaan joskus kehitetään rokote, sekin varmasti tulkitaan uudeksi salaliitoksi. Näin on käynyt monta kertaa aikaisemminkin.

Salaliittoa vastustaakseen 5g-kriitikot ovat tuhonneet lukemattomia mobiiliverkon tukiasemia ympäri maailmaa. Facebook , Youtube ja Twitter ovat ryhtyneet viilaamaan algoritmejaan salaliittoteorioiden leviämisen hidastamiseksi, mutta niillä ei ole valtaa koko internetin sisältöön. Salaliittoteoreetikot ovat siirtyneet muille alustoille, joista tunnetuimpiin kuuluu yhdysvaltalainen yksityisyyden suojaa korostava MeWe .

Yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston psykologian laitoksen tutkija, tohtori Sandervan der Linden on testannut salaliittoteorian nopeaa purevuutta vuonna 2015.

”Eliitin ­motiivi saattaa olla ­ihmisten laajamittainen tuhoaminen heidän kontrolloimisekseen ja luonnon pelastamiseksi.”

Hän jakoi 316 vapaaehtoista kolmeen satunnaiseen ryhmään, joista yhdelle näytettiin kahden minuutin mittainen ilmastonmuutosta epäilevä video, toiselle tieteen valtavirtaa ilmastonmuutoksesta kannattava video ja kontrolliryhmälle ei mitään.

Kahden minuutin altistuksen jälkeen ilmastoskeptisen videon nähnyt ryhmä oli selvästi muita haluttomampi uskomaan, että ilmastomuutoksesta vallitsee laaja tieteellinen yhteisymmärrys. Ryhmä halusi myös muita heikommin osallistua hyväntekeväisyyteen seuraavan puolen vuoden aikana tai lahjoittaa rahaa siihen.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.