Saksa tilaa koronarokotteita jo vuodelle 2022 siltä varalta, että säännöllisiä rokotuksia tai tehosteannoksia tarvitaan pitämään väestö immuunina virusmuunnoksilta, kertoo uutistoimisto Reuters. Saksan terveysministeri Jens Spahn kertoi suunnitelmasta lauantaina.

– Tilaamme nyt lisää rokotteita vuodelle 2022, jotta meillä olisi ainakin joitain käsillä. Kukaan ei tiedä, tarvitsemmeko tehoannoksia. Kun tuotantokapasiteettia nyt laajennetaan, tilaamme rokotteet varotoimenpiteenä. Jos emme tarvitse niitä, hyvä niin, mutta jos tarvitsemme, ne ovat käytettävissä, Spahn sanoi.

Terveysministerin mukaan 2,3 miljoonaa Saksassa asuvaa on jo saanut koronarokotteen. Maassa asuu 83 miljoonaa ihmistä.

Euroopassa turhautuminen koronarokotteen saatavuusongelmiin ja rokotustahtien hitauteen on kasvanut viime aikoina. Valmistaja AstraZeneca ilmoitti aiemmin tammikuussa, että rokotteen toimitusmäärät EU-maille jäävät vuoden alkuneljänneksellä jopa 60 prosenttia vähäisemmäksi kuin aiemmin luvattiin. Myös rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech arvioivat, että rokotetoimitukset Eurooppaan viivästyvät, mutta vain noin viikolla.

Saksassa on parhaillaan tiukat koronarajoitukset, jotka jatkuvat 14. helmikuuta asti. Esimerkiksi koulut, lastentarhat, ravintolat ja kaikki kulttuuri- sekä urheilutilat ovat kiinni. Maan joukkoliikennevälineissä ja kaupoissa on lisäksi pakko käyttää kirurgista FFP-2-kasvomaskia tai sitä vastaavaa suojusta.

Lauantaina Saksassa todettiin 13 321 uutta koronatartuntaa ja 794 virukseen liittyvää kuolemantapauksesta. Seitsemän päivän ilmaantuvuus on nyt 91 tapausta 100 000 asukasta kohti.