Joka paikassa mietitään nyt, miten ja milloin koronarajoituksia voidaan alkaa purkaa. Poliitikot eri maissa kuuntelevat ainakin vielä ensi sijassa terveysalan asiantuntijoita.

Saksassa päätöksentekoa helpottavaa tietoa odotetaan nyt väestön vasta-ainetesteistä, joiden on määrä alkaa huhtikuussa.

Tarkoitus on selvittää verikokeella 100 000 saksalaisen koronan sairastamista tai viruksen kohtaamista. Kaikki viruksen saaneet ja immuniteetin saaneet eivät saa mitään oireita. Ensimmäisiä tutkimustuloksia odotetaan huhtikuun lopussa.

Myös Suomessa THL kertoi viime viikolla tuhannelle henkilölle tehtävästä vasta-ainetestistä, mutta THL vasta suunnittelee ja muun muassa odottaa tutkimukselle rahoitusta lisätalousarviosta.

Suomessa terveysalan toimijat tutkivat parhaillaan keinoja tehdä vasta-ainetestejä.

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan väestöstä kerätty tieto helpottaa päättämään, milloin koulut voidaan avata tai suuria tilaisuuksia taas järjestää.

Lehdessä eräs epidemiologi esittää myös, että ihmisille voitaisiin antaa rokotetodistuksen kaltainen todistus, jos hän on tullut immuuniksi uudelle koronavirukselle. Tämän jälkeen ainakin häneltä voitaisiin poistaa rajoituksia.

Immuniteetista ja vasta-ainekokeista odotetaan suuria myös terveydenhoitojärjestelmän pelastamiseksi.

Die Zeit -lehden haastatteleman virologin mukaan Saksassa 15 miljoonaa ihmistä on tullut immuuniksi syksyyn mennessä. Se tarkoittaisi, että immuniteetin saavuttaneet sairaanhoitajat ja lääkärit voisivat hoitaa potilaita turvallisesti ilman suojavarusteita.

Italiassa pandemia on siinä pisteessä, että maassa jotkut virologit pitävät vasta-ainetutkimuksista saatavaa tietoa jo tärkeämpänä kuin nykyisiä koronatartuntatietoja.

Kärjekkäimpien arvioiden mukaan päivittäiset tilastot eivät kerro enää yhtään mitään todellisesta tilanteesta.

Sars-cov-2-virus näyttää tämän hetkisten tietojen mukaan kehittävän immuniteetin ensimmäisen sairastamisviikon loppupuolella.

Ongelma vasta-ainetutkimuksissakin on, etteivät ne ole täysin luotettavia. Italiankielisen Wired-lehden mukaan testejä on saatavilla vain vähän ja niitä on tutkittu lähinnä Kiinassa.

Saksassa kuitenkin ensimmäiset laboratoriot ovat ilmoittaneet, että ne tarvitsevat 2 millilitraa verinäytettä todetakseen vasta-aineet. Ne voisivat aloittaa tutkimukset heti.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.