Saksassa aiotaan nopeuttaa ja lisätä koronatestausta elektroniikka- ja teollisuusyhtiö Boschin uudella testausjärjestelmällä. Yhtiö alkaa toimittaa huhtikuussa markkinoille laitteistoa, jolla voidaan testata 2,5 tunnissa koronavirus ja samalla joukko muita kuten influenssaviruksia.

Nyt perinteisin menetelmin koronavirustestin tulos selviää päivässä tai parissa. Uusi järjestelmä tulee ensin Saksan ja sitten muun Euroopan markkinoille.

Saksassa järjestelmästä odotetaan isoa apua, jotta viruksen leviämistä voitaisiin estää nykyistä tehokkaammin. Ideana on se, että kun viruksenkantajat havaitaan mahdollisimman aikaisin, he voidaan eristää ja näin katkaistaan tartuntaketjut ja vähentää taudin leviämistä.

Boschin testaus tunnistaa nielun alueelta otettavasta näytteestä viruksen geeniosuuksista, minkä pitäisi auttaa havaitsemaan virusta nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Nykyiset käytössä olevat menetelmät etsivät viruksen vasta-aineita, joten virus pystytään tunnistamaan vasta päivien päästä tartunnasta.

Bosch kehitti laitteiston yhdessä pohjoisirlantilaisen startupin kanssa kuudessa viikossa. Yksi laitteisto maksaa 15 000 euroa, mutta kuluja tulee myös testitarvikkeista.

Yhtiö odottaa laitteistokaupasta satojen miljoonien eurojen myyntiä. Se on jo hyväksytty laitteisto mutta koronatestiosuudelle odotetaan vielä hyväksyntää. Laitteiston on hyväksynyt myös Maailman terveysjärjestö WHO.

Suomessa linjana on, ettei kaikkia ihmisiä kannata testata nykyisillä menetelmillä muun muassa siksi, ettei laboratorioiden kapasiteetti riitä. Myös testaavasta henkilökunnasta on pulaa ja toiminta on kallista.

Bosch kertoo Handelsblatt-lehdelle hieman epämääräisesti, että laitteiston avulla pystytään todennäköisesti tekemään ”useita tuhansia testejä” päivässä.

Jotkut tuotekehittäjät lupailevat kotikäyttöisiä koronavirustestejä, mutta Boschin järjestelmä on sairaanhoidon ammattilaisten käyttöön. Nykyisestä se poikkeaa suuresti siinä, ettei näytteitä tarvitse kuskata laboratorioihin vaan analyysi tehdään paikan päällä vaikka heti.

Boschin testauslaitteiston lisäksi markkinoille on tulossa lukuisia muita pikatestausta lupaavia järjestelmiä. Yhdysvalloissa on markkinoille päästetty jo Capheid-yhtiön pikatestaus. Pikatestauksia on pidetty epäluotettavina, mutta Boschin laitteisto pystyy 98-prosentin luotettavuuteen. Sadasta testistä muutama tuottaa väärän tuloksen.

Saksassa on otettu 400 000 laboratoriotestiä koronasta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.