Sairaanhoitopiirit valmistelevat laboratoriotoimintojensa yhdistämistä. Mukana ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Käytännössä yhdistymisessä olisivat mukana Tyksin laboratoriotoimialue, NordLab-liikelaitoskuntayhtymä ja Fimlab Laboratoriot Oy:n in house -laboratoriot, joiden toiminnot on tarkoitus yhdistää osakeyhtiöksi, kerrotaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Organisaatioiden yhteenlaskettu liikevaihto on lähes 250 miljoonaa euroa, ja niiden toiminta-alueella on noin 2,5 miljoonan asukkaan väestöpohja.

Selvitystyöryhmä arvioi yhdistymisen taloudellisen hyödyn merkittäväksi ja toteaa, että järjestely hyödyttää hankkeen kaikkia osapuolia.

Selvitystyöryhmän mukaan laboratorioiden toimintaa yhdistämällä voidaan aikaansaada merkittäviä kustannussäästöjä. Yhdistymisellä voidaan myös turvata kotimaisen laboratoriotuotannon kehitysedellytykset toimialan markkinoiden murroksessa.

Jatkovalmistelun aikana on tarkoitus suunnitella yhdistymistä yksityiskohtaisesti sekä valmistella järjestely päätöksentekoelimiin.

NordLabin omistavat Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Fimlabiin kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi ja Päijät-Häme.

Juttua muokattu 16.4. kello 16.40, kärki muutettu.