Ainakin yksitoista sairaanhoitopiiriä palauttaa omistajakunnilleen rahaa viime vuodelta.

Mediuutiset pyysi muutamaa piiriä kertomaan tarkemmin, miten palautusvara syntyi.

– Se ei ollut sattumaa, Kiurun eli Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän johtaja Ilkka Luoma sanoo.

Kiuru palauttaa kunnilleen noin kahdeksan miljoonaa euroa. Vuoden 2015 ylijäämä oli kymmenisen miljoonaa, josta vajaa miljoona käytetään kiinteistöyhtiön lainojen hoitoon ja 1,5 miljoonaa uuden maakunnallisen palveluintegraatiota toteuttavan organisaation Soiten luomiseen.

Kiurun strategia on muuttunut viime vuosina. Se satsasi henkilökunnan osaamiseen ja pystyi luopumaan kalliista konsulteista ja ostolääkäreistä.

– Oma tekeminen lisääntyi, Luoma sanoo.

Kiuru hoitaa nyt keskussairaalassa potilaita, jotka ennen lähetettiin yliopistosairaalaan.

– Euromääräisesti suurin yksittäinen tekijä oli lasten tehohoidon kotiutus, talousjohtaja Minna Korkiakoski sanoo.

Kiurun väestö lisääntyy ja vanhenee, mutta sen erikoissairaanhoidon kustannukset laskivat viime vuonna. Se on Suomessa harvinainen yhtälö.

Piirin ulkopuoliset ostot vähenivät noin miljoonalla.

– Se on aika paljon. Ostot ovat olleet vuosittain 16 miljoonan euron luokkaa, Luoma sanoo.

Terveydenhuollon trendit ja poliittiset ratkaisut jakavat osaltaan sairaanhoitopiirejä taloudellisesti voittajiin ja vähemmän voittaviin.

Potilaan vapaus valita hoitopaikkansa esimerkiksi kohensi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taloutta viime vuonna.

– Valinnanvapauteen liittyvää ulkokuntamyyntiä tuli huomattavan paljon enemmän kuin suunnittelimme, piirin johtaja Rauno Ihalainen sanoo.

Hän aikoo kuitenkin esittää sairaanhoitopiirin hallitukselle, että reilun 10 miljoonan euron ylijäämää ei palauteta jäsenkunnille.

– Sitä tarvitaan Taysin uudistamishankkeen rahoitukseen, Ihalainen sanoo.

Osa sairaanhoitopiireistä selvästi hyötyy päivystysasetuksen muutoksesta. Kiuru kuuluu niihin.

Keski-Pohjanmaan keskussairaala sai psykiatrisen päivystyksen, kun Ylivieskassa sijaitseva Visalan sairaala ei täyttänyt asetuksen vaatimuksia.

– Vahvistimme psykiatrian osaajarinkiä, Luoma sanoo.

Kun synnytykset loppuivat Pietarsaaressa, Kiuru sai 400 synnyttäjää vuodessa lisää. Se lisäsi hivenen kätilöitä, gynekologeja ja lastentautien erikoislääkäreitä.

– Henkilöstömenot totta kai kasvoivat, mutta sairaalan käyttö laajeni moninkertaisesti. Tehdas käy nyt optimialueella, Luoma sanoo.

Tavallisin syy sairaanhoitopiirien ylijäämälle on se, että tulot kunnilta ovat ennakoitua suuremmat eli potilaita tulee hoitoon odotettua enemmän.

Näin kävi myös Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymälle, joka palauttaa omistajakunnille viime vuoden kertymää 4,4 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymä teki historiansa suurimman tuotannon, suoritteina laskettuna, johtaja Timo Louna arvelee.

– Pääsimme hyödyntämään suurtuotannon etuja!

Potilaskäyntejä tuli somaattisella, psykiatrisella ja akuuttipäivystyksen puolella yhteensä 49 000 enemmän kuin oli talousarviossa. Ne tuotettiin samalla rahalla tai hyvin pienin lisäkustannuksin.

– Henkilökunta venyi ruuhkakausina.

Keskussairaala, perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi vähensivät viime vuonna suunnitellusti vuodepaikkoja, mutta kaikki ei mennytkään laskelmien mukaan.

– Yllättäen muutoksen positiivinen vaikutus oli suurempi kuin oletimme.

Taloutta kohensi myös erikoissairaanhoidon laatutyö, jonka avulla hoitoon liittyvät virheet vähenivät.

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä palauttaa jäsenkunnilleen viime vuoden rahoja kaksi miljoonaa euroa, mutta syy ei ole yksin tuloissa vaan myös menoissa.

Omien kulujen hallinta onnistui viime vuonna Pohjois-Karjalassa.

Siihen oli monta pientä syytä. Korkotaso suosi, leuto talvi säästi lämmityskuluja ja materiaalihankinnat tulivat arvioitua halvemmiksi.

Tärkein seikka kuitenkin oli henkilöstökulujen alittuminen

– Katsoimme aiempaa tarkemmin esimerkiksi viikonloppujen henkilömitoitusta, kuntayhtymän johtaja Ilkka Naukkarinen sanoo.

Pohjois-Karjalassa kuluihin heijastui myös käynnissä oleva vuodepaikkojen karsinta.

– Se jatkuu tänä vuonna ja jopa viime vuotta voimakkaammin, Naukkarinen sanoo.

Mitkä piirit eivät palauta rahaa ja miksi? Lue koko juttu Mediuutisten digitaalisesta Summa-palvelusta. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi