Koronaviruksen joukkoaltistumiset työllistävät nyt terveydenhuoltoa laajasti.

Altistumisten määrät vähenevät, jos ihmiset välttävät joukkotapaamisia, muistuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Terveydenhuoltoa kuormittaa tällä hetkellä kaksi asiaa: koronavirusnäytteenotto ja tartunnanjäljitys.

– Ei ole luonnon laki, että tämä on tilanne. Ihmiset voivat käyttäytymisellään vaikuttaa tilanteeseen. Jos ihmiset eivät osallistu joukkotapaamisiin, tartunnanjäljittäjien työ vähenee merkittävästi”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista.

Mäkijärvi vetoaa erityisesti nuoriin.

– Uutiset altistumisista opiskelijatapahtumissa ovat todella huolestuttavia.

Mäkijärvi toteaa myös, että useiden todettujen tartuntojen osalta on käynyt ilmi, että tartunnan saaneet ovat liikkuneet muiden ihmisten parissa ennen tai jälkeen testiin hakeutumisen välittämättä siitä, että heillä on ollut oireita.

– Vaikka flunssaoireisella henkilöllä ei olisi koronavirustartuntaa, hän voi tartuttaa jotain muuta virusta ja siten aiheuttaa ruuhkaa koronavirustestaukseen.

Mäkijärvi pitää tärkeänä, että koronavirusepidemian hoitoon tarvittavat resurssit eivät syö liikaa resursseja muiden potilaiden hoidosta.

– Vetoamme väestöön, että kaikki tekisivät oman osuutensa epidemian hallinnassa pitämisessä, koska koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten määrä on rajallinen, sanoo Mäkijärvi.