23-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Janina Viitasaari sai tämän vuoden Suomen Queen Silvia Nursing Award -stipendin hienolla ideallaan "Interaktiivinen muistiäänikirja ikääntyneelle". Interaktiivinen äänikirja on puhelinta muistuttava laite, johon voi itse tallentaa ääntä, ja helppo näppäimistö, josta painelemalla äänet saa soimaan.

Viitasaaren idea muistikirjasta sai alkunsa työharjoittelussa, missä päiväkirjatyyppisiä äänikirjoja oli käytössä henkilöillä, joilla on jonkinasteinen kehitysvamma. Äänikirjoihin nauhoitettiin päivän tapahtumia, joita henkilö sitten kuunteli jälkeenpäin.

– Mielestäni olisi hienoa, että omaiset saataisiin tähän mukaan. Parasta olisi, jos vanhus kuulisi nämä asiat tutulta ja turvalliselta ihmiseltä. Omainen voisi jättää myös esimerkiksi yhden yleisen piristävän tervehdyksen, esimerkiksi "hei äiti, muista, että olet tärkeä ja rakas, tullaan katsomaan sinua viikon päästä".

Muistiäänikirja. Laitteeseen voi tallentaa ääntä, josta tulee hyvä olo.

Viitasaari oli yksi viidestä finalistista, joista tuomaristo valitsi stipendiaatin. Tuomaristo koostuu Suomen stipenditoiminnon yhteistyökumppaneista. Tuomaristo perusteli Viitasaaren voittoa sillä, että se on valmis ja toteuttamiskelpoinen idea. Idea vastaa hyvin vanhusten ja varsinkin muistisairaiden henkilöiden tarpeita, parantaen heidän arkielämäänsä ja turvallisuuden tunnetta. Muistiäänikirja voi myös olla väline, jolla lisätä ja parantaa kommunikaatiota: yhteistyötä sekä omaisten ja hoitajien välillä että vanhusten ja hoitajien välillä. Janina Viitasaaren idea on hyvä esimerkki siitä, miten toisessa yhteydessä hyvin toimiva ratkaisu voi pienin muutoksin soveltua myös vanhusten käyttöön.

Janina Viitasaari opiskelee kolmatta vuotta sairaanhoitajaksi Helsingin Metropoliassa, mutta on alun perin kotoisin Parkanosta. Viitasaarta kiinnostavat sairaanhoitoammatissa akuutti-, teho- ja päivystyshoitotyöt.

Stipendi jaetaan joka vuosi sairaanhoitajaopiskelijalle, jolla on idea, jonka avulla voidaan parantaa vanhustenhoitoa. Ideakilpailun järjestää Swedish Care International, tavoitteena on luoda luovia ja vakuuttavia ratkaisuja vanhusten hoitotyön tulevaisuuden haasteita ajatellen.

Stipendi on 6000 euron arvoinen ja on perustettu Swedish Care International & Forum for Elderly Caren johdolla vuonna 2013. Stipendi on mahdollistanut yhteistyön Folkhälsan Välfärdin kanssa, joka toimii pääyhteistyökumppanina Suomessa. Muut yhteistyökumppanit Suomessa ovat Hugo & Maria Winbergs stiftelse, Konstsamfundet, Color4care, Elisa, Essity, Nordnet, Sjuksköterskeföreningen i Finland rf ja Sairaanhoitajaliitto.

Stipendi myönnetään myös Ruotsissa, Puolassa ja Saksassa. Suomessa stipendi on jaettu vuodesta 2014 lähtien, ja joka vuosi sairaanhoitajaopiskelijoita ympäri Suomea hakee stipendiä erilaisilla ideoilla, joilla parantaa ja edistää vanhustenhoitoa sekä sairaanhoitajan ammattia.