VTT:n, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja alan yritysten yhteishankkeessa on tunnistettu mikrobien vähentämiseen tehoavia puupohjaisia yhdisteitä, joita testataan parhaillaan sairaalaympäristössä.

Kokeelliseen vaiheeseen edenneessä Sami&Samu-hankkeessa on kartoitettu useita lupaavia puupohjaisia aineita mikrobien vähentämiseen ja tunnistettu fossiilista muovia korvaavia ratkaisuja. Niitä kokeillaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valitsemissa kohteissa sisätautien ja keuhkosairauksien osastolla. Lupaavimmat ratkaisut testataan keskussairaalassa loppuvuoden 2020 aikana.

Esimerkiksi sisätautien ja keuhkosairauksien osastolla testataan VTT:n kehittämillä biopohjaisilla antimikrobisilla pinnoitteilla käsiteltyjä potilashuoneiden väliverhoja, ja sairaalassa otetaan koekäyttöön Walki Oy:n valmistamat puupohjaiset kahvimukit ja salaattilautaset korvaamaan perinteiset muovia sisältävät kertakäyttöastiat.

Sami&Samu-hankkeen tavoitteena on myös muun muassa löytää uusi, tehokas ja nopea tapa tarkastaa siivoustyön tulokset. Testeihin on valittu joukko tehokkaita ja kustannuksiltaan järkeviä kaupallisia kameraratkaisuja. Hankkeessa selvitetään myös uusien tekniikoiden, kuten hyperspektrikuvantamisen, mahdollisuuksia puhtaustason määrittelemiseksi ja bakteerien tunnistamiseksi.