Koronatilanne on ajautunut vaikeaksi Baltian maissa. Tilanteen taustalla on pienempi rokotekattavuus kuin muualla Euroopassa.

Viime yönä peräti 20 koronapotilasta kuoli yhdessä sairaalassa Riikassa yhdessä yössä. Koronatilannetta yritetään rauhoittaa neljän viikon sulkutilalla, joka alkoi viime torstaina. Lääkärit vaativat Latviassa terveysministerin eroa.

Terveysministeri Daniels Pavluts totesi maanantaina julkisuuteen, että Latvia tarvitsee kansainvälistä apua, jos maan sairaalakuormitus jatkaa kasvamistaan.

Nyt tällainen avunpyyntö on tullut, kävi ilmi Suomen koronavirustilannekatsauksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki vastasi Latviaa koskeneeseen kysymykseen. Hän kertoi, että Latvialta on tullut EU-tason avunpyyntö, jota on ryhdytty käsittelemään myös Suomessa keskiviikkona.

”Yhtään enempää minulla ei ole tällä hetkellä asiasta tietoa”, Voipio-Pulkki totesi.

Erityisasiantuntija Lasse Ilkka STM:n turvallisuus ja terveysosastolta kertoo Ylelle, että Latvia pyytää lääkintälaitteita sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeeseen ja esimerkiksi Ruotsi lähettää Latviaan muun muassa 120 hengityskonetta. Suomesta lääkintälaitteita voitaisiin Ilkan mukaan lähettää vain pieni määrä, sillä niitä ei ole kovinkaan paljoa ylimääräisenä. Päätöksen asiasta tekevät STM ja sisäministeriö.

LUE SEURAAVAKSI: