Uuden tekniikan uskotaan usein helpottavan työtä. Keski-Suomessa kuohuu, kun lääkärit ovat joutuneet sihteerien töihin kelvottomana pitämänsä puheentunnistussovelluksen vuoksi.

Lääkärien tyytymättömyys uhkaa Keski-Suomen keskussairaalan toimintaa. Keskisuomalainen kirjoittaa, että iso joukko lääkäreitä olisi aikeissa vaihtaa työpaikkaa. Laajemmin kyseessä ovat lääkäreiden mukaan johtamisongelmat, mutta yksi iso kivi kengässä on käyttöön ajettu puheentunnistussovellus.

Tarkoituksena on, että puheentunnistus korvaisi tähän asti osastosihteerien tekemää työtä: muuttaa lääkärien sanelun suoraan tekstiksi. Sairaalan mukaan tämän vuoden aikana lakkautetaan kahdeksan osastonsihteerin tointa, kun puheentunnistus otetaan käyttöön.

Käyttöönoton ilmoitettiin tapahtuvan kaikissa yksiköissä joulukuun alussa, mikä sai KSML:n mukaan lääkäreiden kupin kierähtämään kumoon. Tähän asti yli vuoden kestäneellä testausjaksolla saadut kokemukset kun ovat kerrassaan kurjia, eikä lääkäreiden valituksia asiasta ole otettu huomioon.

”Puheentunnistuksen käyttöönotto tulee romahduttamaan toiminnan”, toteaa muuan lääkäreistä.

Lääkäreiden mukaan ohjelmassa on paljon puutteita. Se koetaan keskeneräiseksi, se kaatuu herkästi eikä tee sitä yksin vaan kaataa mennessään muitakin sovelluksia. Sanojen tunnistamisessa havaitut ongelmat vaarantavat lääkärien mukaan potilasturvallisuutta. Siksi lääkärit joutuvat askartelemaan sovelluksen kanssa pidempään tai tekemään ennen sihteereille kuulunutta työtä eli kirjoittamaan lausuntoja itse.

Aikaa kuluu, ja se on poissa potilastyöstä. Jotkut yksiköt ovat aikeissa vähentää poliklinikka-aikoja joulukuussa, mikä kasvattanee jonoja.