Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan alan opiskelijalla on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi, kerrotaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tiedotteessa.

Tartuntatautilaki edellyttää epäiltyjen tartuntojen selvittämistä, jotta tuberkuloosin leviäminen voidaan tehokkaasti estää. Saimaan ammattikorkeakoulun henkilökunnan työterveyshuollosta vastaava Mehiläinen Oy sekä tarvittaessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekevät jäljityksen yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa. Näihin jäljitystoimenpiteisiin on jo ryhdytty.

Tuberkuloosille ajanjaksolla 1.9.–11.12. 2018 altistuneet opiskelijat ja työntekijät on kartoitettu ja heidät on kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin. Asiasta on lähetty tiedote myös yliopiston muille opiskelijoille, opettajille ja henkilökunnalle.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat 200 uutta tuberkuloositapausta, joista alle kolmasosa on ympäristölleen tartunnan vuoksi vaarallisia. Etelä-Karjalassa tuberkuloositapauksia tavataan vuosittain 6−8. Yleismaailmallisesti tuberkuloosi on edelleen yleinen.

Tartuntavaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvilla henkilöillä tai muilla pidempään hänen kanssaan samassa tilassa oleskelevilla. Lyhytkestoiseen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Alle kolmannes samassa taloudessa sairastuneen kanssa asuvista saa tartunnan. Tartunnan saaneista noin joka kymmenes sairastuu oireiseen tuberkuloosiin myöhemmin elämänsä aikana, ja heistä alle puolella tauti on tartuttava.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Keuhkotuberkuloosin tärkein oire on yli kolme viikkoa kestävä yskä, johon voi liittyä limaisuutta. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, yöhikoilua, hengenahdistusta, kuumeilua ja veriyskää.