Siinä, missä Suomessa vielä kiistellään kasvomaskien hyödyllisyydestä, tutkijat yhdysvaltalaisessa Indianan yliopistossa ovat askelen tai kaksi edellä. Yliopistossa pohditaan, voidaanko maskissa käytettävää pientä sähköistä jännitettä käyttää koronavirusten torjunnassa.

Asiasta kertovan IEEE Spectrumin mukaan teknologiaa käytetään jo haavanhoidossa torjumaan bakteereita, mutta koronapandemian myötä tutkimusjohtaja professori Chandan K. Sen ja hänen tutkimusryhmänsä alkoivat pohtia, voisiko ratkaisu toimia myös viruspuolella.

Käytännössä kyseessä on esimerkiksi polyesteri- tai puuvillakankaaseen painettava, hopea- ja sinkkipisteistä koostuva matriisi. Kun kankaan pinnalle laitetaan sähköä johtavaa materiaalia kuten geeliä tai hikeä, elektronit alkavat siirtyä sinkistä hopeaan. Lopputuloksena on ihmisen kannalta aivan harmiton 0,5 voltin potentiaaliero.

Kankaan aktivoimiseksi riittää geelikäsittely, jonka jälkeen uloshengityksen mukana maskiin kulkeutuva kosteus pitää maskin toiminnassa.

Teknologiaa on tähän mennessä testattu sekä sian että ihmisen koronaviruksilla, ja alustavien tulosten mukaan sähkövarus näyttäisi rikkovan virusten sisäistä rakennetta ja tuhoavan niiden kyvyn tartuttaa.

Toistaiseksi kokeita ei kuitenkaan ole tehty nykyisen COVID-19 -pandemian aiheuttajalla, SARS-CoV-2 -viruksella.