Sähkösavuketuotteiden tuoteilmoituksissa on paljon puutteita, selviää Valviran syksyllä 2018 aloittamasta valvontaprojektista. Projektiin valittiin yhdeksän suomalaista sähkösavukkeiden myyntiin erikoistunutta myyntiliikettä.

Myyntiliikkeitä pyydettiin toimittamaan Valviralle tiedot valikoimissaan myytävinä olevista sähkösavukkeista, niiden osista ja nikotiininesteistä. Suuressa osassa liikkeiltä saaduista tiedoista oli puutteellisuuksia.

– Yleisin puute oli tuotteiden TPD-ID -numeron puuttuminen. Kun tuotteesta puuttuu TPD-ID -numero, on hyvin hankala selvittää, onko kyseisen yrityksen valikoimassa oleva tuote hankittu asianmukaisesti ilmoituksen tehneeltä toimijalta vai joltakin muulta, kertoo valvontaprojektin toteuttanut ylitarkastaja Ari Hirvonen tiedotteessa.

Valviralle toimitetuista tiedoista puuttui usein myös tieto myytävinä olevien tuotteiden maahantuojasta tai valmistajasta. Suomessa saa olla myynnissä vain asianmukaisen ilmoituksen tehneeltä maahantuojalta hankittuja tuotteita. Myynnissä saa olla myös valmistajan itsensä Suomen markkinoille ilmoittamia tuotteita. Tällöin maahantuojien ei tarvitse tehdä ilmoituksia tuotteista.

Valvira lisää ohjaustaan tupakkatuotedirektiiviin liittyvästä sähkösavuketuotteiden sääntelystä ja valvonnasta. Tiedon lisäämisen tarve koskee erityisesti Suomen markkinoille tuotavien sähkösavuketuotteiden ilmoitusmenettelyä. Maksamattomiin tuoteilmoitusmaksuihin Valvira aikoo puuttua niitä koskeviin tuotteisiin kohdistuvin myyntikieltopäätöksin.