Koronavirus on toden teolla näyttänyt, miten olennainen osa terveydenhuoltoa sähköinen asiointi on. Yksi ilmeinen esimerkki tästä on Omaolo-palvelun koronaoirearvio kaikkine ominaisuuksineen.
Kanta-Hämeessä asuvat koronatartuntaa epäilevät ovat vuoden alusta voineet täyttää sähköisessä asiointikanavassaan myös koronajäljityskyselyn. Ideana on kirjata ylös mahdolliset kontaktit vielä kun ne ovat tuoreessa muistissa, jo ennen koronajäljittäjän yhteydenottoa. Sitten kun jäljittäjän puhelu tulee, täytetty kysely nopeuttaa asiointia.
Vastaavanlainen sähköinen koronajäljityskysely on ollut käytössä myös ainakin Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jo viime keväästä.
Mikään sähköinen asiointikanava ei ole aukoton eikä sovi kaikille tai kaikkiin tilanteisiin. Täysin selvää on kuitenkin se, että sähköiset työkalut ovat vapauttaneet terveydenhuollon työntekijöiden työaikaa valtavasti erityisesti nyt korona-aikana. On vaikea edes kuvitella, millainen kaaos vallitsisi, jos kaikki koronaan liittyvä asiointi pitäisi hoitaa puhelimitse.
Meneillään on ollut tulikoe myös muille kuin suoraan korona-asiointiin liittyville sähköisille palveluille. Vaikeuksia on ollut, mutta voinee sanoa, että aika hyvin on pärjätty. Pelkästään etävastaanottotoiminta on otettu käyttöön aivan uudella volyymilla.
Esimerkiksi Husin Iho- ja allergiasairaalan lastenyksikössä etävastaanotot otettiin käyttöön viime vuoden maaliskuussa, ja parissa viikossa 80 prosenttia vastaanotoista oli muutettu etävastaanotoiksi. Määrä on ällistyttävä ja kokemukset ilmeisen hyviä.
Etäasiointiratkaisuja on nyt tehty koronapaineessa ja kiireessä, mutta tästä on hyvä jatkaa niiden edelleen kehittämistä. Koko ajan kertyy tietoa siitä, millainen palvelu toimii parhaiten missäkin tilanteessa.
Lue myös: