Suomalaisen sähköisen reseptin käyttö on levinnyt Portugaliin. Tähän asti Suomessa saatu sähköinen resepti on toiminut Virossa ja Kroatiassa.

Portugalissa lääkkeitä voi hankkia suomalaisella reseptillä aluksi yhdestä apteekista. Palvelu laajenee jatkossa myös muihin apteekkeihin.

Lääkettä voi ostaa ulkomailla suomalaisella reseptillä, kunhan on antanut Omakanta-palvelussa suostumuksen, että tietoja saa luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille.

Reseptien liikkumisesta maiden välillä hyötyvät paitsi matkailijat myös ulkomailla asuvat ja ne, jotka työskentelevät muualla kuin omassa kotimaassaan.

– Portugalissa asuu suomalaisia, joille voi olla tarpeen hankkia lääkkeitä oman maansa sähköisellä reseptillä, sanoo tiedotteessa asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista.

Ennen Portugalia suomalaisella reseptillä on voinut hankkia lääkkeitä Virossa ja Kroatiassa. Virossa tätä mahdollisuutta hyödynnetään jo ahkerasti.

– Vaikka matkailurajoitusten vuoksi reseptien toimitusmäärät ovat vaihdelleet kevään ja kesän aikana, heinäkuussa Viron apteekeista ostettiin lääkkeitä jo yli 800 kertaa suomalaisella reseptillä. Tämä vastasi viime vuoden heinäkuun tasoa, Palo kertoo.

Suomalaisista apteekeista lääkkeitä on tämän vuoden kesäkuusta alkaen voinut hankkia virolaisella reseptillä. Nyt lääkkeitä voi hankkia myös portugalilaisella ja kroatialaisella reseptillä ja vähitellen myös muiden Euroopan maiden resepteillä