Potilasjärjestöt ympäri maailman haluavat lisätä tietoisuutta vaikeasta raskauspahoinvoinnista hyperemeesistä Sick Film -lyhytelokuvan avulla.

Hyperemeesi on poikkeuksellisen voimakas raskauspahoinvointi, joka saa raskaana olevan naisen oksentamaan jopa kymmeniä kertoja päivässä ja vie niin huonoon kuntoon, että normaalista arjesta selviäminen on mahdotonta. Suomessa hyperemeesistä kärsii vuosittain noin 700 naista.

– Hyperemeesi on raskasta fyysisesti, koska normaali toimintakyky alenee merkittävästi tai katoaa kokonaan. Jatkuva voimakas oksentaminen vie voimat ja usein myös ilon raskaudesta. On henkisesti vaikeaa, kun raskauden on ajatellut olevan yksi elämän onnellisimpia aikoja, mutta vaikean pahoinvoinnin takia olo onkin kestämätön, kertoo Mira Sustar potilasjärjestö Hyperemeesi ry:stä tiedotteessa.

Monella hyperemeesi helpottaa raskauden puolivälin tienoilla, mutta osalla se jatkuu koko raskauden ajan. Aiheesta kertovan Sick Film -dokumenttielokuvan taustalla on britannialainen Charlotte Howden, joka kärsi hyperemeesistä vuonna 2015 odottaessaan poikaansa. Charlotte kertoo, että häneltä vei kolme vuotta toipua hyperemeesistä sekä fyysisesti että henkisesti, ja nyt hän haluaa lisätä tietoisuutta asiasta.

– Hyperemeesin ensisijainen hoitomuoto on nesteytys. Valitettavasti moni hyperemeesiä sairastava joutuu taistelemaan saadakseen hoitoa, vaikka eihän kukaan raskaana oleva nainen huvikseen haluaisi sairaalaan tipan päähän. Onneksi tietoisuus on lisääntymässä vähitellen, ja olemme kuulleet potilaiden saaneen myös todella hyvää hoitoa, sanoo Sustar.

Hyperemeesistä kärsiviä saatetaan myös kohdella asiattomasti, koska sairautta ei tunneta tarpeeksi hyvin ja moni miettii ensisijaisesti omaa tai tuttujen tavallista raskauspahoinvointia. Sick Film näyttää kaunistelematta, millaista hyperemeesin sairastaminen on.

Toukokuun 15. päivänä vietetään kansainvälistä hyperemeesipäivää.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.