Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt tänä vuonna avustuksia Jyväskylän yliopiston luonnontieteiden tutkimuksiin kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa. Niistä liki miljoona euroa on suunnattu antibiooteille resistenttien bakteerien taklaamiseen.
Professori Perttu Permi etsii NMR- spetroskopian laboratoriossa Nanotiedekeskuksessa entsyymeistä keinoja tuhota antibiooteille vastustuskykyisiä Staphyloccus aureus-bakteereja.
Hänen ryhmänsä sai säätiöltä lähes 700 000 euroa tähän tutkimukseen.
– Tutkimme entsyymejä, jotka tappavat Staphyloccus aureuksen katkaisemalla glysiinien välisiä sidoksia bakteerin soluseinän peptidoglykaanissa. Sidosspesifisyytensä ja lyyttisen tehonsa ansiosta nämä entsyymit ovat houkutteleva lääkekehityksen kohde, kertoo Permi Jyväskylän yliopisto tiedotteessa.
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit nostavat olennaisesti hoidon kustannuksia.
Staphyloccus aureuksen vastustuskyky antibiooteille on kasvanut nopeasti. MRSA-kannat voivat olla samanaikaisesti vastustuskykyisiä monille antibioottiluokille, myös niin kutsutuille viimeisen linjan lääkkeille.
Vastustuskyky vaikeuttaa hoitoa, lisää kuolleisuutta ja nostaa olennaisesti hoidon kustannuksia.
Permi kertoo, että hänen tutkimusryhmässä ratkoo ongelmaa käyttäen useita biofysikaalisia menetelmiä ja edistyneitä bakterologian tekniikoita.
– Tutkimme peptidaasien säätelytapoja sekä entsyymien ja peptidoglykaanin välisiä vuorovaikutuksia atomitasolla.
Toinenkin Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä rahaa antibioottiresistenssi-ongelman ratkomiseen.
Kyseessä on akatemiatutkija Matti Jalasvuoren ryhmä. Se sai 255 000 euron avustuksen geeninsiirtotutkimuksiin.
Jalasvuoren tutkimusryhmän molekyylibiologisen tutkimuksen tavoitteena on tuottaa bakteereja, joita voidaan käyttää probioottien tavoin nopeuttamaan esimerkiksi ESBL-kantajuudesta parantumista.
Lue myös: