Itkeminen vahvistaa ihmissuhteita

Itkeminen ja avoin tunteiden näyttäminen vahvistaa ihmissuhteita, toteaa Tel Avivin yliopiston evoluutiobiologi Oren Hasson.

Hassonin Evolutionary Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kyynelehtiminen kertoo psykologisesta stressistä, mutta sen tarkoituksena on myös lähentää ihmisiä toisiinsa.

- Kyyneleet viestivät sovittelun halusta, antautumisesta ja avuntarpeesta, mikä vahvistaa paitsi yksittäisten ihmisten myös ryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta, Hasson sanoo.

Hasson tutki ilon, surun ja murheen kyyneleitä, mutta myös teeskenneltyjä kyyneleitä erilaisissa sosiaalisissa ja emotionaalisissa olosuhteissa.

Kyyneleitä käytetään Hassonin mukaan myös säälin synnyttämiseen vihollisessa. Niiden avulla voidaan myös varmistaa sisäänpääsy tai kuuluminen johonkin ihmisryhmään. ep

Pandan silmät piilolinsseistä

Haluatko saada itsesi näyttämään japanilaisista sarjakuvista ja piirroselokuvista tutulta suloiselta isosilmäiseltä tytöltä? Enää ei tarvitse tyytyä vain kosmetiikkateollisuuden tuotteisiin, vaan voit saada apua jättiläispiilolinsseistä!

Piilolinssit on värjätty niin, että iiris näyttää tavallista laajemmalta. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vain kaunistua, sillä linssit voi tilata omille vahvuuksilleen.

Hintaa linssiparille tulee 30-50 dollaria eli noin 20-33 euroa. ug

Erillään nukkuminen on terveellistä

Pariskuntien pitäisi nukkua erillään, väittää unispesialisti ja lääkäri Neil Stanley. Erillään nukkuminen edistää terveyttä ja parantaa parisuhteen laatua.

Surrey¿n yliopiston unitutkimuksen mukaan puolet pariskunnista kärsi unihäiriöistä silloin, kun he nukkuivat samassa vuoteessa. Stanleyn mielestä yhteinen vuode kannattaa säilyttää vain silloin, kun molemmat kumppanit nukkuvat hyvin.

Huono unenlaatu on yhteydessä masennukseen, sydänsairauksiin ja keuhkojen toimintahäiriöihin. Myös liikenneonnettomuudet ja avioerot lisääntyvät huonosti nukkuvilla.

Vain 8 prosenttia 40-50-vuotiaista pariskunnista on halukas nukkumaan erillään puolisostaan. hjp