Ruskean rasvan tutkiminen PET-kuvantamismenetelmä on paljastanut mekanismeja, jotka säätelevät kyseisen huonosti tunnetun kudoksen toimintaa.

Löydöksen teki Turun yliopistossa väittelevä LL Minna Lahesmaa.

Vasta alle 10 vuotta sitten varmistui, että aikuisilla ihmisillä ylipäänsä on energiaa kuluttavaa ja lämpöä tuottavaa ruskeaa rasvaa elimistössään.

– Ymmärtämällä ruskean rasvan toimintaa voitaisiin kehittää lääkkeitä ja hoitomuotoja, jotka aktivoivat kudosta kuluttamaan energiaa. Tiedetään, että lisääntynyt ruskean rasvan toiminta voi parantaa muun muassa elimistön insuliiniherkkyyttä sekä veren sokeri- ja rasva-arvoja, Lahesmaa kertoo tiedotteessa.

Lahesmaa osoitti, että ruskean rasvan toimintaan vaikuttavat elimistön kilpirauhashormonit, endokannabinoidijärjestelmä sekä adenosiinijärjestelmä.

Tutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että solujen välisessä viestinnässä tärkeät adenosiinireseptorit sekä monen eri kudoksen aineenvaihduntaa säätelevät tyypin 1 kannabinoidireseptorit eli niin sanotut CB1-reseptorit ovat tärkeitä ruskean rasvan toiminnalle kylmäaltistuksen aikana.

CB1-reseptorit ovat osa muun muassa ruokahalua ja energiatasapainoa säätelevää endokannabinoidijärjestelmää, joka on lihavuudessa vioittunut. Lihavilla tutkittavilla havaittiinkin vähemmän aktiivista ruskeaa rasvaa verrattuna normaalipainoisiin tutkittaviin, ja ylipainoisilla CB1-reseptoreiden toiminta oli häiriintynyt.

– Nämä reseptorit voisivat toimia uusina lääkekohteina, jotka aktivoivat ruskean rasvan toimintaa. Tällaiset hoitomuodot voisivat tulevaisuudessa olla osana lihavuuden kokonaisvaltaista hoitoa ja apuna esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen hoidossa, Lahesmaa sanoo.

Ruskean rasvan toiminnasta toivotaan uutta apua muun muassa lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoitoon. Lihavuus on lisääntynyt merkittävästi maailmanlaajuisesti ja se altistaa monille kansansairauksille kuten tyypin 2 diabetekselle ja verenpainetaudille.

Minna Lahesmaa esittää väitöskirjansa tarkastettavaksi perjantaina 9. marraskuuta.