Ruotsin terveysviranomaiset julkistivat keskiviikkona tuoreen vasta-ainetutkimuksensa tulokset. Alustavat tulokset eivät ole rohkaisevia Ruotsin avoimen koronalinjan ja niin sanotun laumasuojan tavoittelun kannalta: vain 7,3 prosentille pääkaupunki Tukholman väestöstä on kehittynyt kärsityn taudin seurauksena vasta-aineita koronavirusta vastaan. Tutkimus kertoo tilannearvion huhtikuun lopusta.

Vaikka Ruotsi ei ole sulkenut yhteiskuntaansa epidemian vuoksi kuten useimmat Euroopan maat, sen vasta-ainetilanne on lähes samanlainen kuin muissa, epidemiasta pahasti kärsineissä Euroopan maissa. Esimerkiksi Espanjassa vasta-aineita on havaittu noin viidellä prosentilla väestöstä.

Laumaimmuniteetti edellyttää yleisimpien arvioiden mukaan sitä, että vasta-aineita on vähintään noin 60-70 prosentilla väestöstä.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi keskiviikkona, että vasta-ainetutkimuksen tulos on hieman alhaisempi kuin odotettiin, ”mutta ei huomattavasti alhaisempi, ehkä yksi tai muuta prosenttia”.

Tegnellin aiemmin esittämästä arviosta tutkimuksen tulos kuitenkin poikkeaa merkittävästi, amerikkalaiskanava CNN tuo esiin. Valtionepidemiologi arvioi BBC:llä huhtikuun 24. päivänä, että Tukholmassa olisi ”immuniteettitaso jossakin 15 ja 20 prosentin välillä väestöstä”.

Tegnell arvioi siis aiemmin Tukholman seudun olevan siinä tilanteessa, että laumaimmuniteetti alkaa vaikuttaa.

CNN:n mukaan Tegnell sanoo nyt Ruotsin koronastrategian toimineen siinä mielessä, että terveydenhuoltojärjestelmä ei ole ylikuormittunut. Hän uskoo myös Ruotsin pärjäävän mahdollisen toisen aallon kanssa.

Tegnellin mukaan joillekin ruotsalaisille kehittynyt vastustuskyky hidastaa tällöin epidemian kulkua, vaikka laumasuojaa ei olekaan.

Ruotsissa on todettu 32 000 koronatartuntaa ja 3871 kuolemaa koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena. Luvut ovat huomattavasti korkeampia kuin naapurimaissa ja maailman mittakaavassa suuria myös väestöön suhteutettuna.

Harvardin yliopiston apulaisprofessori Michael Mina sanoo CNN:lle, että yhdenkään yhteiskunnan ei tiedä toistaiseksi saavuttaneen laumasuojaa koronavirusta vastaan. Hänen mukaansa laumaimmuniteetti tullaan saavuttamaan nopeimmin mahdollisen rokotteen avulla.