Ruotsissa Uppsalan lääni julkaisi tiistaina poikkeuksellisen tiedotteen. Se kehottaa nyt kaikkia asukkaita menemään ”henkilökohtaiseen lockdowniin”.

Kyse ei ole uusista rajoituksista, vaan viranomaiset katsovat, että asukkaiden on suhtauduttava muihin ihmisiin kuin he olisivat tartunnan saaneita.

– Olemme valinneet tämän ilmaisun, koska se kuvaa sitä, miten ihmisten pitäisi käyttäytyä tässä tilanteessa. Kyse on siitä, että jokaisen on nyt suljettava omaa tavallista sosiaalista elämäänsä” sanoo tartuntatautilääkäri Johan Nöjd.

Uppsalaan koronan kolmas aalto on iskenyt pahemmin kuin viime kevään ensimmäinen ja viime syksyn toinen aalto. Maanantaina sairaalahoidossa oli 151 koronapotilasta ja heistä 30 oli teho-osastolla. Määrät ovat suurimpia koko pandemian aikana.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell katsoo, että kyse on käytännössä samoista ohjeista, mitä Folkhälsomyndigheten koko ajan toitottanut.

– Periaatteessa Uppsala viestii samaa, mitä me kaikki sanomme: henkilökohtaisia kontakteja on vähennettävä mahdollisimman paljon ja erityisesti sellaisten kanssa, joita ei tavallisesti tapaa. Mutta koska Uppsalan tilanne on niin paha, heidän täytyy vahvistaa viestiään. Minusta se on hyvä asia.

– He tavoittelevat sitä, mitä meidän kuuluukin tavoitella. Meidän täytyy vähentää kontakteja, koska niissä virus leviää ja niin me lopetamme viruksen leviämisen.

Tartuntamäärät kasvaneet koko ajan maaliskuun alusta

Ruotsissa tautikehitys on jatkunut surkeana. Globaalia tautikehitystä seuraava Johns Hopkins kertoo, kuinka viime lauantaina ja sunnuntaina Ruotsissa todettiin 625 uutta tapausta kumpanakin päivänä jokaista miljoonaa asukasta kohden. Määrä on miltei kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

Folkhälsomyndighetenin omat tilastot poikkeavat luvuista, mutta nekin kertovat, että viime viikolla Ruotsissa todettiin enimmillään 755 uutta tapausta miljoonaa asukasta kohden.

Maaliskuun alusta alkaen viikoittainen ilmaantuvuusluku on kasvanut 267 tapauksesta sataa tuhatta asukasta kohden aina 370 tapaukseen. Viime viikolla ilmaantuvuusluku ei enää kasvanut, vaan pysyi ennallaan 370 tapauksessa.

Kehno tautitilanne ei ole nostattanut suurta kuohuntaa tai vaatimuksia uusista rajoituksista, vaan pikemminkin se on business as usual; ikävää, mutta tällaista tämä nyt on.

Moni ruotsalainen suhtautuu tilanteeseen vakavasti ja pyrkii noudattamaan suosituksia tiukasti, mutta viime lauantaina kaunis kevätilma täytti jälleen terasseja Tukholmassa.

Voimassa olevien rajoitusten mukaan ravintoloiden on suljettava kello 20.30 ja anniskelu on lopetettava kello 20.00.

Metroasemilla ja -junissa toistetaan kuulutuksia maskin käyttämisestä, mutta edelleenkään maskia eivät käytä läheskään kaikki matkustajat. Etenkin ruuhka-aikojen ulkopuolella maskeja näkee harvoin. Toisaalta on ymmärrettävääkin, että kun viranomaiset toistelivat skeptisyyttään maskeja kohtaan lähes vuoden, eivät käsitykset niiden hyödyttömyydestä muutu vain ohjeistusta muuttamalla.

Kaupoissa asiointia on rajoitettu suhteessa kaupan kokoon. Jokaiselle asiakkaalle pitää löytyä kaupasta 10 neliömetriä, mutta enimmillään asiakkaita saa ottaa 500. Sisäänkäyntien edustalla on näkyvästi kerrottava myös, miten monta asiakasta kaupassa saa kerrallaan olla.

Jotkut liikkeet seuraavat ohjeita tarkemmin kuin toiset, mutta esimerkiksi Systembolaget noudattaa ohjetta tiukasti ja sen ovilla työntekijät valvovat asiakasmääriä tarkkaan. Perjantai- ja lauantai-iltapäivisin käytäntö tosin synnyttää kymmenien metrien jonoja.

Päiväkodissa kiertävien flunssatautien vuoksi vanhemmat käyvät tiuhaan testeissä ja muita vanhempia rauhoitellaan leikkikentillä negatiivisilla tuloksilla. Rokotusten edetessä olemme vitsailleet, että nyt jännitetään, kumpi ehtii ensin: tartunta vai rokotus.

Lue myös: