Kauppalehden kirjeenvaihtajat raportoivat koronatilanteesta ympäri maailmaa.

Virus leviää vauhdilla

Pia Heikkilä, New Delhi

Koronavirus on alkanut levitä huolestuttavaa vauhtia maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa.

Intian uskotaan ohittavan USA:n yli kuuden miljoonan tartuntamäärän pian, sillä uusia tartuntoja löydetään nyt miltei 100 000:n päivävauhtia. Tähän mennessä tartuntoja on virallisesti löydetty noin 4,4 miljoonaa, kuolleita on 74 000. Lukujen uskotaan kuitenkin olevan korkeampia, sillä läheskään kaikkia kuolleita ei testata viruksen varalta.

Tauti leviää nyt sekä suurkaupungeissa että maaseudulla. Tiheään asutuissa slummeissa ei ole mahdollisuutta sosiaaliseen etäisyyteen. Harvaan asutuilla seuduilla puolestaan tietoisuus viruksen leviämistavoista on heikkoa, hygienia puutteellista ja terveydenhuolto olematonta.

Samaan aikaan koronarajoituksia lievennetään koko maassa. Delhissä suunnitellaan metron ja koulujen avaamista portaittain. Kaupat ja toimistot ovat lähes normaalisti auki. Lentoliikenteessä rajoitukset ovat vielä voimassa.

Hallitus etsii kuumeisesti ratkaisuja tautiin, ja etenkin plasmaterapia on noussut suosioon, vaikka sen toimivuudesta koronaa vastaan ei ole varmuutta.

Esiin nousee päivittäin väitteitä, joiden mukaan jokin paikallinen yritys olisi jo valmistanut rokotteen tai muun ihmelääkkeen tautiin. Eri parannuskeinojen ympärille on syntynyt kokonainen harmaa talous, jota hyödyntää etunenässä humpuukitiede. Gurut, astrologit ja vaihtoehtolääketieteen edustajat ovat liikkeellä hartiavoimin.

Hygienialla ja erilaisilla syväpuhdistusmetodeilla myydään palveluita, ja tuotteet on pakattu moneen muovikääreeseen. Käsidesiautomaatteja on etenkin varakkaiden suosimissa ostoskeskuksissa.

Taudista liikkuu paljon huhuja ja uskomuksia. Yleisin lienee se, että kiinalaiset olisivat levittäneen taudin tahallaan saadakseen sotilaallisen ylivoiman ­Intiasta. Myös salaliittoteoriat rehottavat villeinä: niiden mukaan koko virusta ei ole edes olemassa, vaan se on valjastettu laittoman elinkaupan palvelukseen. Myös vihatun naapurimaan Pakistanin uskotaan tahallaan levittävän koronaa salaisten agenttien avulla.

Koronan aiheuttaman taloudellisen alamäen uskotaan vaikuttavan etenkin maan köyhiin, joiden kurjuus tulee huomattavasti lisääntymään. Jo 20 prosentin tulojen menetys voi olla kohtalokasta perheelle, jonka kuukausiansiot liikkuvat parissa sadassa eurossa, mikä on maan keskipalkka.

Ihmerokote epäilyttää

Martti Kiuru, Pietari

Koronatartuntojen määrä Venäjällä on noussut miljoonaan. Asukaslukuun verrattuna tapauksia on viisi kertaa enemmän kuin Suomessa. Monien asiantuntijoiden mukaan todellinen tartuntamäärä on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Tartunnat ovat puolittuneet toukokuun huippulukemista, mutta viime viikkojen aikana laskua ei enää ole ollut.

Harvaanasutussa maassa taudin leviämistä on helpompi ehkäistä kuin Keski-Euroopassa, mutta Venäjällä on myös noin kymmenen miljoonakaupunkia ja kaksi metropolia, Moskova ja Pietari. Asukasluvultaan Suomen kokoisessa Pietarissa ilmenee päivittäin 200–300 uutta tartuntaa.

Venäjän media rummutti kesällä uutista ”maailman ensimmäisestä toimivasta koronarokotteesta”.

Varsinkin monet terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat epäilleet uuden ihmerokotteen luotettavuutta, koska se on otettu käyttöön ilman perusteellista testausta.

Vielä on epäselvää, velvoitetaanko lääkärit, sairaanhoitajat ja opettajat ottamaan kyseinen rokotus, mikäli he haluavat säilyttää työpaikkansa.

Suomen ja Venäjän raja-asemille epidemia heijastuu siten, että tavarakuljetukset kulkevat tavanomaiseen tapaan, mutta henkilöautoilla rajan ylittävien määrä on pudonnut yhteen prosenttiin tavanomaisesta tasosta. Nuijamaan raja-asemalla rajan ylittää vain muutama auto tunnissa. Normaaliaikoina Nuijamaan kautta kulkee 8 000–14 000 matkustajaa vuorokaudessa.

Tilanne kohentunut

Ossi Kurki-Suonio, Tukholma

Ruotsin koronatilanne on parantunut alkusyksyn aikana, mutta virusta esiintyy yhä noin nelinkertaisesti Suomeen verrattuna.

Tuoreimpien lukujen mukaan Ruotsissa on löydetty 24,4 uutta tautitapausta 100 000:ta asukasta kohden edellisen 14 päivän aikana. Vielä heinäkuun lopussa luku oli 29.

Kevään tilanteeseen lukuja on hankala suhteuttaa. Ruotsissa kesti todella kauan nostaa testikapasiteettia. Vasta nyt on saavutettu poliitikkojen asettama viikkotavoite eli 100 000 testistä. Tavoitetaso kuitenkin annettiin huhtikuussa eli miltei puoli vuotta sitten.

Koronatilanteen parantumisesta kertoo kuitenkin uusien alkaneiden tehohoitojaksojen määrä. Viime viikolla kuusi uutta koronapotilasta tarvitsi tehohoitoa, kun huhtikuun pahimmalla viikolla uusia tehohoitojaksoja käynnistyi 288.

Ruotsissa suuri tragedia on ollut koronan leviäminen vanhainkoteihin. Dagens Nyheterin mukaan Tukholman läänissä niiden noin joka 15. asukas, eli seitsemän prosenttia asukkaista, on kuollut ”koronan kanssa”. Korona ei välttämättä ole ollut kuolinsyy, sillä Ruotsissa koronakuolemiksi raportoidaan kaikki tapaukset, missä vainajalta on löydetty virustartunta.

Viranomaisilla on suuri huoli siitä, että talven alkaessa korona ja influenssa alkavat levitä. Tämän vuoksi influenssarokotuksia jaetaan kaikille marraskuusta lähtien.

Kiina palailee kasvu-uralle

Hannamiina Tanninen, Hongkong

Manner-Kiinassa on edellisen kahden viikon aikana havaittu 150 koronavirustartuntaa, pois lukien Hongkongin erityishallintoalue.

Kiinan viranomaisten mukaan lähes kaikki viime viikkojen koronavirusta- pauksista ovat maan ulkopuolelta tulleita. Kaikkien maahan saapuvien on tehtävä koronavirustesti ja oltava kaksi viikkoa valvotussa karanteenissa.

Kiina on palauttanut kuluneiden viikkojen aikana kotimaisten lentoyhtiöidensä lentoyhteyksiä esimerkiksi joihinkin Euroopan maihin. Samoin viisumeita on ryhdytty myöntämään henkilöille, joilla on Kiinan henkilökortti.

Viruksen alkulähde on ollut ensimmäinen maailman suurista talouksista, joka on saanut taloutensa takaisin varovaiselle kasvu-uralle. Kiinan suurimmissa kaupungeissa on monin paikoin palattu normaalielämään. Maskipakosta on luovuttu jopa koulujen ja päiväkotien osalta, eikä niitä enää kaduillakaan juuri näy.

Vaikka massatapahtumat on pääosin peruttu, ovat esimerkiksi huvipuistot ja museot lähes normaalisti auki. Maailmalle levisikin muutama viikko sitten kuvia Wuhanissa järjestetystä tuhansien henkilöiden uima-allasjuhlasta. Kuvat aiheuttivat närää maailmalla, sillä koronavirus on lähtöisin juuri Wuhanista, ja juhlan järjestäminen antoi kuvan, ettei Kiina enää välitä viruksesta.

Kiinan valtionmedia puolusti juhlia ja kutsui arvostelijoita happamiksi marjoiksi huomauttaen juhlien olleen esimerkki siitä, mihin kurinalaisilla koronavirustoimilla voidaan päästä.

Autoteollisuus puhuttaa

Tapio Nurminen, München

Saksassa uusien tautitapausten määrä on muutaman huonomman viikon jälkeen tasaantumassa.

Esimerkiksi keskiviikkona 9. syyskuuta uusia tautitapauksia oli 1892.

Vielä useimmilla paikkakunnilla viikon luvuissa 100 000 asukasta kohti ollaan suhteellisen korkealla.

Münchenissä seitsemän päivän tartuntaluku oli 41,6. Esimerkiksi Berliinissä on jo päästy selvästi alle kahdenkymmenen.

Ensimmäisen kerran vähään aikaan testimäärät ovat laskemassa. Osin sitä selittää se, että esimerkiksi Baijerissa lomakausi on ohi ja testausta lentokentillä on joko vähennetty tai se on lopetettu kokonaan.

Viime päivinä on jälleen keskusteltu kiivaasti siitä, pitäisikö koko kansantalouden kannalta keskeistä autoteollisuutta tukea, koska erityisesti alihankintayritysten tilanne näyttää synkältä.

Continentalin ja ZF Friedrichshafenin kaltaiset jätit ovat ilmoittaneet yhteensä kymmenien tuhansien työpaikkojen leikkauksista. Kyse on sekä koronan aiheuttamasta myynnin ja tuotannon laskusta että alan rakennemuutoksesta.

Toistaiseksi autoteollisuudelle ei olla räätälöimässä mitään verovaroihin perustuvaa uutta tukea.

Autokauppa hyötyy jo nyt muun vähittäiskaupan mukana arvonlisäveron alennuksesta.

Saksan autoteollisuuden menestys on koko Euroopassa avainasia koronan jälkeisen elpymisen kannalta. Alan tilaukset ovat elintärkeitä esimerkiksi koneenrakentajille ja kemianteollisuudelle.