Työvoimaa hankitaan perinteisesti rahalla, mutta koronapandemian yhteydessä hoitohenkilökuntaa haalitaan myös pakolla.

Ruotsissa kuuden yliopistosairaalan hoitohenkilökunta oli lokakuun loppuun mennessä tehnyt 1,5 miljoonaa tuntia ylitöitä. Siitä kolmasosa on tehty Tukholman Karoliinisessa sairaalassa.

Hoitajakysymys ja joululomien mahdollinen peruminen on akuutti kysymys Ruotsissa samaan aikaan, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vaatii poikkeusolojen julistamista Suomeen työvoiman saatavuuden takaamiseksi.

Ruotsissa on kuitenkin ilmaantunut jo huolestuttavia merkkejä hoitajien jaksamisesta. Svenska Dagbladet kertoi viime viikolla, että osa hoitohenkilökunnasta on irtisanoutunut saadakseen edes jotakin vapaata.

– Henkilökunta tekee kaikkensa. Taiteillaan perhe-elämän kanssa ja tehdään 12-tuntisia vuoroja. Nyt ehkä halutaan vähän lomaa. Mitä vaihtoehtoja on jäljellä? Irtisanoudutaan. Se on yksi tapa saada vapaata ja levättyä, kun se ei ole töissä mahdollista, sanoo hoitajaliitto Vårdförbundetin varapuheenjohtaja Ranghild Karlsson SvD:lle.

Jos aivan yhtä kriittisiä merkkejä ei ole vielä Suomessa nähty, niin ensimmäisiä oireita kylläkin.

Yle kertoi keskiviikkona, kuinka osa sairaanhoitajista on harkinnut ammattioikeuksistaan luopumista alanvaihdon yhteydessä, jotta heitä ei voisi pakottaa valmiuslakien nojalla takaisin hoitotyöhön. Tehyn tietoon on tullut myös tapauksia, joissa alalle valmistuvat nuoret harkitsevat hekin, kannattaako ammattioikeuksia nykyisessä tilanteessa hakea.

Selvää siis on, että valmiuslaeilla uhittelu vaikuttaa negatiivisesti hoitoalan houkuttelevuuteen.

Husin vaatimuksesta tekee erikoisen sekin, että se olisi voinut ottaa mallia esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä ja houkutella työntekijöitä rahalla eikä pakkolakeja vaatimalla. Varsinais-Suomessa tuplattiin hoitoalan perinteinen joulunajan hälytysraha 100 eurosta 200 euroon. Se maksetaan, kun hoitaja ottaa vastaan ylimääräisen vuoron työvuorolistan ulkopuolelta. Joululoman keskeyttämisestä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri maksaa 400 euron korvauksen.

Hus sopi etukäteen sovittujen lisävuorojen korvaamisesta 60 eurolla ja 90 euron hälytysrahaa, mutta joululisää se ei maksa. Rahalla houkuttelun sijaan se toivoo hallituksen määräävän työntekijät töihin pakolla.

Valtio pitää näppinsä erossa työmarkkina-asioista eikä hoitajille koronakorvauksia suostu maksamaan, mutta kunnille rahaa on koronan vuoksi kaadettu. Husin hoitajat voivatkin hyvin kysyä, miksi kuntien koronarahoista ei heille heru mitään.