Ruotsin koronatilastot ovat aivan eri tasolla verrattaessa muihin pohjoismaihin ja esimerkiksi Suomeen. Kun Ruotsissa on todettu lähes 59 000 tartuntaa ja yli 5100 covid-19-taudin aiheuttamaa kuolemaa, ovat Suomen vastaavat luvut noin 7100 tartuntaa ja 327 koronakuolemaa.

Länsinaapurissa arvioidaankin yhä kriittisemmin maan löyhää koronastrategiaa. Kritiikkiä saa osakseen myös entisen valtionepidemiologin Johan Giesecken toukokuinen arvio, jonka mukaan muut pohjoismaat ottaisivat Ruotsin luvuissa ”kiinni” vuoden tai kahden sisällä.

– Se on täysin mahdotonta, sanoo professori Björn Olsen Giesecken arviosta Expressen-lehden mukaan.

Olsen on ylilääkäri ja tartuntatautien professori. Hän arvioi, että Suomi, Norja ja Tanska eivät koskaan nouse koronakuolleisuudessa Ruotsin tasolle.

– Yksittäisiä tapauksia tulee lisää, mutta mitä tulee kuolleiden määrään, he eivät ota Ruotsia kiinni, Olsen sanoo.

Olsenin mukaan Ruotsi on sulkenut silmänsä arvioidessaan avoimen koronastrategiansa onnistumista. Esimerkiksi Suomi on suoriutunut paremmin, hän katsoo.

– Suomi on aikuisten Ruotsi, Olsen tokaisee Expressenin mukaan.

Tanskassa covid-19-tautiin on kuollut noin 600 ja Norjassa noin 250 ihmistä.

Kriitikko. Tartuntatautien professori ja ylilääkäri Björn Olsen tunnetaan Ruotsin koronastrategian kriitikkona. Mikael Wallerstedt

Johan Giesecken tavoin myös Ruotsin nykyinen valtionepidemiologi Anders Tegnell on varoitellut Suomea ja muita koviin rajoituksiin ryhtyneitä maita koronaepidemian voimakkaan toisen aallon riskeistä.

– Syksyllä tulee uusi aalto. Ruotsissa on silloin korkea immuniteetti, ja tapausten määrä pysynee melko matalana, Tegnell sanoi toukokuussa.

– Mutta Suomessa immuniteetin kattavuus tulee olemaan matala. Joudutaanko Suomi sulkemaan uudelleen täysin?

Tällä hetkellä epidemian toista voimakasta aaltoa ei enää pidetä väistämättömänä, vaikka sen riski onkin olemassa.

LUE MYÖS: