Tukholma

Ruotsissa kansanterveysvirasto Folkhälsomyndigheten kertoo tiedotteessa, että ensi vuoden aikana ”laajempi osa” väestöstä voi saada kolmannen koronarokoteannoksen. Osalle riskiryhmäläisistä kuten yli 80-vuotiaille kolmatta annosta voidaan alkaa tarjota vielä tämän syksyn aikana.

Toistaiseksi virasto ei kuitenkaan osaa arvioida, kuinka suurelle osalle väestöä kolmatta annosta aletaan tarjota. Epävarmuutta aiheuttavat uudet virusvariantit.

Lisäksi Folkhälsomyndigheten haluaa seurata tutkimuksia rokotesuojan ajallisesta kestosta niin Ruotsissa kuin maissa, missä rokotukset ovat edenneet Ruotsia ripeämmin.

”Arviomme on, että viruksen hävittäminen ei ole mahdollista ja siksi rokotustyötä täytyy tehdä pitkällä tähtäimellä niin, että tavoitteena on vakavien sairastapausten ja kuolemien ehkäisy”, sanoo Folkhälsomyndighetenin valtionepidemiologi Anders Tegnell.

Tegnell arvioi, että Ruotsissa rokotuksia jatketaan lähivuosina yhdellä tai kahdella mRNA-rokotteella sekä mahdollisesti yhdellä proteiinipohjaisella komponenttirokotteella, joka toimisi täydentävänä rokotteena.

MRNA-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittämät rokotteet. Novavax sekä Sanofi ja Glaxo Smith Kline ovat kehittäneet proteiinipohjaisia komponenttirokotteita.

Reuters kertoi aiemmin tiistaina, että Saksa aloittaa rokotusten kolmannen kierroksen syyskuussa. Kolmas annos on suunnattu eläkeläisille ja terveydentilansa puolesta riskiryhmään kuuluville.

Lue seuraavaksi: