Suomen Apteekkariliitto julkisti aamulla selvityksensä, jonka mukaan Suomessa apteekeista saa tarvitsemaansa lääkettä varmemmin kuin ruotsalaisesta apteekista.

Ruotsissa asiakas joutuu palaamaan apteekkiin hakemaan varastosta puuttunutta lääkettä selvästi useammin kuin Suomessa.

Tutkimus on kiinnostava, koska viime aikoina Suomessa on paljon puhuttu ja tehty tutkimustakin siitä, miten lääkkeiden toimituskatkokset ovat lisääntyneet. Tilanne on rassanut myös lääkäreitä ja Fimeaa, joka ei voi kertoa lääkäreille lääkkeiden toimitushäiriöiden syistä kuin potilasturvallisuuden vaarantavissa tapauksissa.

Apteekkariliiton tuoreen selvityksen mukaan Suomessa 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy heti apteekin varastosta. Ruotsissa resepteistä vain 95 prosenttia pystytään toimittamaan apteekista välittömästi.

Suomessa lääkkeen välitön toimitusvarmuus on hieman matalampi pienissä apteekeissa, mutta niissäkin lääke löytyy apteekin varastosta 97 prosentin varmuudella.

─ Mitä isompi apteekki, sitä varmemmin lääke löytyy apteekin varastosta, mutta Suomessa pienessäkin apteekissa toimitusvarmuus on parempi kuin Ruotsissa keskimäärin, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo tiedotteessa.

Suurin syy eroon Suomen ja Ruotsin välillä liittyy lääkevarastoihin. Suomessa varaston riittämättömyys on syynä 16 prosenttiin lääkepuutoksista, kun vastaava osuus Ruotsissa on lähes neljännes kaikista lääkepuutoksista.

Sandlerin mukaan kattavan ja alueen asukkaiden tarpeita vastaavan lääkevaraston ylläpitäminen on apteekin tärkeimpiä velvollisuuksia.

Kaksi kolmesta Suomen lääkepuutteesta johtuu Apteekkariliiton mukaan siitä, että lääke on parhaillaan tilauksessa tai se tilataan vain tarvittaessa – syynä esimerkiksi lääkkeen kallis hinta.

Vajaa neljäsosa lääkepuutteista johtuu lääkkeiden saatavuushäiriöistä.

Vain alle promillessa lääketoimituksista saatavuusongelma viivästytti asiakkaan lääkehoidon aloitusta tai jatkumista.

Tutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden toimitusvarmuutta 476 erikokoisessa apteekissa eri puolilla Suomea. Selvitys toteutettiin maaliskuussa.

Apteekit kirjasivat viikon 11 aikana kaikki ilmenneet lääkepuutteet ja niiden syyt. Tutkimusotos sisälsi kaikkiaan liki 600000 reseptiä ja melkein 332000 asiakasta.

Lue myös:

Lääkkeiden saatavuusongelmat näkyvät apteekeissa päivittäin (Mediuutiset 8.2.2019)

Lääkkeiden saatavuushäiriöt rassaavat vastaanotolla (Mediuutiset 8.2.2019)

Lääkkeiden toimitushäiriöiden syyt jäävät monesti varjoon (Mediuutiset 8.2.2019)