Ruotsissa viranomaiset pohtivat parhaillaan, millä tavalla Johnson & Johnsonin rokote voitaisiin ottaa käyttöön.

Yhdysvalloissa maan ruokailu- ja lääkevirasto FDA sekä tartuntatautivirasto CDC ilmoittivat tiistaina keskeyttävänsä Johnson & Johnsonin rokotteen käytön kuuden veritulppatapauksen vuoksi. Yksi henkilöistä oli menehtynyt. Johnson & Johnsonin rokotetta on jaettu Yhdysvalloissa lähes seitsemälle miljoonalle ihmiselle.

Johnson & Johnsonin rokote on pohjimmiltaan samankaltainen adenovirusvektorirokote kuin Astra Zenecan rokote.

Ruotsissa Astra Zenecan rokotetta ei jaeta alle 65-vuotiaille.

– Käymme tilannetta parhaillaan läpi (Euroopan lääkevirasto) Eman ja CDC:n kanssa”, sanoo Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell.

Tegnell sanoo toivovansa saavansa pian lisätietoja Johnson & Johnsonin rokotteesta ja veritulppatapauksista, jotta viranomaiset voisivat selvittää, onko kyse samankaltaisista oireista kuin Astra Zenecan rokotteiden kohdalla on ilmennyt.

Emalta uutta tietoa ei tällä haavaa ole Tegnellin mukaan odotettavissa ennen ensi viikkoa. Johnson & Johnson vahvisti maanantaina uutistoimisto Reutersille, että rokotetoimitukset EU:hun käynnistyivät jo maanantaina – viikon etuajassa. Tiistaina yhtiö kuitenkin kertoi, että se on keskeyttänyt toimituksensa.

Tegnell lupaa, että Ruotsissa rokottamisista vastaavat alueviranomaiset saavat ohjeistuksen Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä vielä ”muutaman vuorokauden sisällä”.

Lue myös: