Ruotsi ottaa käyttöön yhä kireämpiä rajoituksia koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tähän saakka Ruotsi on ohjeistanut kansalaisiaan suosituksilla, mutta pääministeri Stefan Löfvenin mukaan niitä ei enää noudateta entiseen tapaan. Samalla hän varoittaa, että tilanne muuttuu vieläkin pahemmaksi.

– Nyt tarvitaan kieltoja tautikäyrän taltuttamiseksi, Löfven sanoi maanantain digitaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Hallitus aikoo nyt kiristää kokoontumisrajoituksia entisestään. Ensi viikon tiistaista alkaen enintään 8 hengen kokoontumiset ovat sallittuja. Päätöstä pääministeri kuvasi ”erittäin merkittäväksi”, jolle ei löydy vertaista modernina aikana.

– Tämä on nyt uusi normaali koko Ruotsissa. Älä mene salille, älä lähde kirjastoon. Älä pidä päivälliskutsuja tai juhlia. Peru ne. Jos joku kuvittelee, että ai kun kiva, voi pitää kutsut kahdeksalle, niin se on aivan väärä johtopäätös.

Vasta kaksi viikkoa sitten astui voimaan hallituksen päätös korottaa kokoontumisrajoitusta 50 hengestä 300:aan. Päätös jäi käytännössä kuolleeksi kirjaimeksi, sillä uudet paikallisesti käyttöön otetut 50 hengen rajoitukset on otettu hyvin laajalti käyttöön.

Viime viikolla hallitus päätti kieltää alkoholin myynnin ravintoloissa kello 22:n jälkeen.

Kansanterveysvirasto Folkhälsomyndighetenin tuoreimpien tilastojen mukaan viime torstaina päättyneenä edellisellä 7 päivän jaksolla uusi tartuntoja todettiin yhteensä 29 617. Samalla jaksolla uusia kuolemantapauksia todettiin 77, joskin tilastot ovat osin puutteellisia. Suomessa koronatartuntoja on todettu THL:n mukaan yhteensä 19 419 koko epidemian aikana.

– Tilanne on monimutkainen ja samalla hyvin yksinkertainen. Me elämme koettelemusten aikoja, ja tämä menee vielä pahemmaksi. Tee velvollisuutesi ja kanna vastuusi uusien tartuntojen pysäyttämiseksi, Löfven kehottaa ruotsalaisia.

Pääministeri itse perustelee linjamuutosta sillä, että vielä kevään aikana ruotsalaiset noudattivat suosituksia selvästi paremmin kuin nyt.

– Yhtäältä se on ihan ymmärrettävää, sillä monet ovat väsyneitä tähän tilanteeseen. Sen ymmärrän todella todella hyvin. On todella ikävää, että läheisiään ei pääse tapaamaan eikä pääse tekemään sitä, mitä haluaisi. Mutta juuri nyt sillä ei ole mitään väliä. Meidän pitää noudattaa ohjeita.

Folkhälsomyndighetenin mukaan 6 164 kuolleella ihmisellä on todettu koronatartunta. Viranomainen painottaa, ettei korona ole välttämättä ollut kuolinsyy. Löfven ei kuitenkaan suostu spekuloimaan, olisivatko nyt määrätyt rajoitukset voineet pelastaa ihmishenkiä kevään aikana. Samalla hän toistaa, ettei Ruotsissa uskota lock down -malliin.

– Me uskomme, että tekemämme päätökset ja toimet ovat oikeasuhtaisia. Nyt me haluamme lähettää selvän, vahvan signaalin sosiaalisten etäisyyksien välttämättömyydestä. Nämä päätökset toimivat yhdessä alueellisten päätösten kanssa.

Ruotsissa ei ole annettu yleistä maskisuositusta.

Kritiikki Ruotsin koronastrategiaa ja valtionepidemiologi Anders Tegnelliä kohtaan on kasvanut lähes samaa vauhtia tautitapausten kanssa. Vielä keväällä Tegnell arvioi, että syksyllä Ruotsi selviäisi epidemiasta mahdollisesti Suomea ja Norjaa paremmin, koska sairastuneet tulevat immuuneiksi koronavirukselle.