Tukholma

Ruotsi ottaa käyttöön koronapassit ja laajentaa testaamista, kun maa varautuu koronatartuntojen kasvuun.

Koronapassit on tarkoitus ottaa käyttöön yli 100 hengen tapahtumissa joulukuun alusta. Sosiaaliministeri Lena Hallengren (sd) kuitenkin korostaa, että koronatodistuksia pitää pystyä käyttämään myös pienemmissä tapahtumissa.

”Tämä on vaikea päätös. Me kaikki haluaisimme, että pandemia olisi jo ohi”, Hallengren sanoo.

Kulttuuriministeri Amanda Lind (vihr) puolestaan huomauttaa, että koronapassia ei vaadita tapahtumissa. Tapahtumissa, joissa koronapassia ei käytetä, käytetään muita rajoituksia. Niitä ei toistaiseksi määritelty.

Keskiviikkona Ruotsin kansanterveysvirasto suositti kaikkia maan maakuntia aloittamaan uudelleen laajamittaisen testauksen. Suositus koskee kaikkia esikouluikäisiä ja tätä vanhempia, eli myös rokotuksen saaneita.

”Näemme nyt koronatartuntojen kasvavan maailmalla ja muutamissa Ruotsin maakunnissa. Laatimiemme skenaarioiden mukaan näin voi käydä myös koko maassa joulukuussa, mikä vaarantaa terveydenhuoltosektorin kantokyvyn. Siksi meidän on kiristettävä toimiamme ja siksi suosittelemme myös rokotettujen testaamista”, kansanterveysviraston pääjohtaja Karin Tegmark Wisell sanoo.