Tutkimusmaailmassa käy joskus harvoin niin, että tutkimus katkaistaan kesken kaiken, koska tulokset ovat sen suuntaisia, että tutkimusta olisi tutkimuskohteiden turvallisuuden kannalta epäeettistä jatkaa tai tutkimustulosten julkistamista olisi epäeettistä siirtää myöhemmäksi.

Eilen BMJ:ssä julkaistiin ruotsalaistutkimus, jossa kävi tähän tapaan.

Tutkimukseen oli määrä osallistua yli 10 000 odottavaa äitiä vauvoineen, mutta tutkimus keskeytettiin, kun oli ehditty analysoida noin 2 700 koehenkilön tiedot vuosina 2016–2018 ruotsalaissairaaloissa synnyttäneen äidin tiedot.

– Meillä ei ollut aavistusta, että saisimme tällaisia tuloksia ja validoimme ne, ennen kuin päätimme julkaista tulokset aiottua nopeammin, tutkimuksen vetäjä, ylilääkäri Ulla-Britt Wennerholm, sanoo Dagens Medicin-lehti.

Tutkimuksessa oli karkeasti sanoen kyse siitä, onko synnytys turvallisempi käynnistää raskauden viikolla 42 vai viikolla 41.

Kävi ilmi, että pidempään synnytyksen käynnistystä odottavien ryhmässä vauvojen kuolleisuus oli suurempi (6 lasta) kuin niillä, joiden synnytys käynnistettiin jo viikolla 41 (ei yhtään kuolemantapausta).

Tutkijoiden mukaan ero on tilastollisesti merkittävä vaikka käytännössä lasten kuolemantapauksia oli viikolle 42 synnytyksen käynnistämistä odottavien ryhmässäkin vain hyvin vähän – vain 0,4 prosenttia ryhmän synnyttäjistä.

Ruotsalaisilla synnytsklinikoilla on käytäntönä käynnistää synnytys viikolla 42. Tutkijat arvelevat, että Ruotsissa tapahtuu nyt muutos synnytyksen käynnistämisen käytännöissä.

Tutkimus on ruotsalaisten mukana laajin randomisoitu tutkimus aiheesta, vaikka se jouduttiinkin keskeyttämään varhaisessa vaiheessa.

Ainoa se ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi Suomessa on käynnissä samantapainen tutkimus nimeltään Syke.

Syke on viiden yliopistosairaalan yhteinen hanke, jossa etsitään optimaalista ajankohtaa tai menetelmää yliaikaisuutta lähestyvän ensiraskauden käynnistykselle. Tutkimuksessa verrataan aiemmin eli raskausviikolla 41+0 tehtyä synnytyksen käynnistämistä myöhemmin (raskausviikot 41+5pv – 42+1pv) tehtyyn.

Raskaus käynnistetään Suomessa yleensä aikaisintaan, kun 41 raskausviikkoa on ylittynyt viidellä päivällä ja viimeistään kun 42 raskausviikkoa on ylittynyt yhdellä päivällä. Suomessa tälle aikavälille päätyy 8–10 prosenttia raskauksista.

Aikataulusta on toki olemassa lääketieteellisesti perusteltuja poikkeuksia.

Ihanteellinen synnytyksen käynnistämishetki kiinnostaa tutkijoita nyt myös siksi, että sekä meillä että Ruotsissa synnytyksiä käynnistetään useammin kuin ennen.

Kun raskaus on jatkunut yliajalle, se käynnistetään, koska raskauden edetessä liian kauan istukan toiminta alkaa vähitellen heikentyä. Raskauden käynnistämistä ei kuitenkaan kannata tehdä vain varmuuden vuoksi, sillä toimenpiteessä on riskinsä.

Joidenkin kansainvälisten tutkimusten mukaan - ja nyt myös ruotsalaistutkimuksen mukaan – synnytyksen käynnistys jo raskausviikolla 41 saattaisi kutienkin olla omiaan vähentämään synnytyskomplikaatioiden määrää.

Päinvastaistakin tietoa on tutkimuksissa saatu.

Toisaalta esimerkiksi doulakouluttaja Marjaana Siivola viittaa doules.fi-sivustolla EU:n Cost Birth -verkoston tutkijoiden julkaisemaan tutkimukseen, jossa ilmeni, että ennen raskausviikkoa 42 käynnistetyissä synnytyksissä oli enemmän komplikaatioita kuin jos odotettiin viikkoon 42 asti.

Tässä tutkimuksessa oli keskitytty vain matalariskisiin raskauksiin.

Tutkimusta tarvitaan lisää, sillä tutkittu tieto turvallisimmasta synnytyksen käynnistysajasta on ristiriitaista.

Lue myös: