Karoliinisen instituutin johtamassa tutkimuksessa on kehitetty rokote ykköstyypin diabetesta vastaan. Rokote estää enterovirusinfektion, jolla on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan yhteys ykköstyypin diabeteksen syntyyn.

Tutkimuksessa on mukana myös Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen virustutkijoita. Tutkimus julkaistaan tänään Science Advances -tiedejulkaisussa.

Enteroviruksien alaryhmään Coxsackie B -viruksiin kuuluvat kuusi kantaa ovat yleisiä flunssan aiheuttajia. CVB-virukset voivat kuitenkin myös aiheuttaa vakavampia infektioita, joiden seurauksena potilas voi sairastua esimerkiksi sydänlihastulehdukseen ja aivokalvontulehdukseen.

Tutkijat esittävät, että CVB-virusten aiheuttamilla infektioilla on osuus ykköstyypin diabeteksen kehittymiseen. On mahdollista, että infektio laukaisee elimistössä autoimmuunihyökkäyksen, joka kohdistuu haimassa oleviin, insuliinia tuottaviin beetasoluihin.

Epidemiologisissa tutkimuksissa on seurattu useiden vuosien ajan verikokeilla lapsia, joilla on geneettinen riski sairastua ykköstyypin diabetekseen. Tutkimukset osoittavat, että CVB-infektiot voivat olla patogeeninen tekijä. Yhteyttä infektioiden ja diabeteksen kehittymisen välillä ei kuitenkaan ole vielä varmasti todistettu.

Nyt kehitetty suojaa kaikilta kuudelta tunnetulta CVB-viruskannalta. Tutkijat ovat testanneet rokotetta eläinkokeissa. Niissä osoitettiin, että rokote suojaa CVB-virustartunnan saaneita hiiriä sairastumasta ykköstyypin diabetekseen.

Rokotetta on testattu myös rhesusapinoilla, joilla on hyvin samanlainen genetiikka kuin ihmisillä. Näillä eläimillä rokote toimi hyvin ja aiheutti vasta-aineita CVB-viruksille. Tulokset viittaavat siihen, että rokote voisi suojata virukselta. Amerikkalainen lääkeyhtiö on aloittamassa rokotteen kliiniset tutkimukset ihmisillä.

Jos rokote osoittautuu turvalliseksi, se voisi suojata myös lapsia, joilla on geneettinen riski sairastua ykköstyypin diabetekseen.

– Toiveemme on, että rokote osoittautuu tehokkaiksi CVB-infektioihin ja että sitä voidaan antaa lapsille, sanoo ykköstyypin diabeteksen professori Malin Flodström-Tullberg Karoliinisen instituutin lääketieteelliseltä laitokselta. Hän on tutkimuksen vastaava tekijä.

– Olisi fantastista, jos voisimme ehkäistä ykköstyypin diabeteksen tapaukset, joita epäilemme coxsackieviruksen aiheuttamiksi. Vielä on mahdotonta sanoa, miten paljon rokote ehkäisisi tapauksia. Samalla rokote antaisi suojan myös sydänlihastulehduksia vastaan, Flodström-Tullberg sanoo tiedotteessa.

Tutkijat kirjoittavat, että jos tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten määrä vähenee rokotuksen jälkeen tai jos kukaan ei kehitä tautia, se vahvistaa, että CVB on laukaiseva ympäristötekijä.

– Tutkimuksessa mukana olevat tahot ovat tehneet jo pitkään hedelmällistä yhteistyötä enterovirusten infektiomekanismien ymmärtämiseksi ja infektioiden vähentämiseksi sekä rokotteiden että antiviraalimolekyylien avulla, Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Arviolta 50 000 suomalaista ja 50 000 ruotsalaista sairastaa ykköstyypin diabetesta. Taudin syntymekanismeja ei tarkalleen tunneta. Taudin puhkeamiseen tiedetään liittyvän sekä geneettisiä tekijöitä että ympäristötekijöitä.

Lue myös:

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.