Ruotsissa on saatu uutta tietoa tilanteesta, joka viime lokakuussa johti röntgenhoitajan vakavaan loukkaantumiseen magneettikuvaustilanteessa.

Sunderbyn sairaalassa Luleåssa oli käynnissä potilaan magneettikuvaus liikuteltavalla MR-laitteella, kun tapahtui jotain kummallista. Röntgenhoitaja tempautui tiukasti kiinni vahvaan magneettikenttään ja loukkaantui vakavasti.

Toinen potilas hälytti vartijat, jotka saivat leikattua hoitajan irti magneettikentästä. Myös vartijat loukkaantuivat tilanteessa, mutta lievästi. Potilaat säästyivät fyysisiltä vammoilta.

Aluksi oli epäselvää, miten kyseinen tapahtumasarja syntyi, mutta nyt ruotsalainen Dagens Medicin -lehti osasi kertoa lisää tilanteen kulusta.

Näyttää siltä, että onnettomuuteen liittyi toinen potilas, joka ei siis ollut magneettilaitteessa kuvattavana ollut potilas.

Jalkeilla ollut potilas tunsi entuudestaan röntgenhoitajan ja jostakin syystä potilas halusi hoitajan kokeilevan kesken työrupeaman painovyötä, jolla voi tehostaa liikunnan vaikutusta. Potilaalla oli vyö mukanaan. Hän asetti sen hoitajan hartioille ja sulki metallisen soljen.

Hoitaja oli varsin kokenut työssään, mutta jostakin syystä hän ajautui metalliosia sisältävän painovyön kanssa liian lähelle erittäin vahvaa magneettikenttää ja lukkiutui siihen.

Painovyö kuristi hoitajaa kaulasta, ja tämä oli tukehtumaisillaan. Onneksi vartijat saivat hänet irrotettua viime hetkellä, ja hoitaja selvisi tilanteesta kallovammoilla ja parilla irronneella hampaalla.

Magneettilaitteen läheisyydessä ei saa tunnetusti pitää yllään mitään metallista, kuten koruja tai kolikoita. On epäselvää, miten kokenut röntgenhoitaja tuli tehneeksi virheen tällaisessa perusasiassa.

Potilas saattoi olla syypää vaarallisen tilanteen syntymiseen, todetaan Dagens Medicinessä.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.