Facebook ja muut some-palvelut ovat yrittäneet torjua valeuutiskampanjoita sen jälkeen, kun niistä nousi kova äläkkä Yhdysvaltain neljän vuoden takaisten presidentinvaalien yhteydessä. Ongelmaa on yritetty selättää ottamalla käyttöön erilaisia faktantarkistusprosesseja, vaihtelevalla menestyksellä.

Erilaiset valeuutiskampanjat ovat pelottavan tehokkaita some-palveluissa, joiden kautta yhä useampi uutispuuronsa nauttii. Tarpeeksi usein eteen tuleva väärä tieto alkaa valveutumattoman mielessä näyttää oikealta, kun se tarpeeksi usein tulee hyvin paketoituna vastaan.

Tänä vuonna väärät koronavirukseen liittyvät tiedot ovat olleet eniten pinnalla, mutta vanhat suosikit rokotevastaisuudesta 5g-uhkiin ovat yhä voimissaan. Ja kyllä maan litteydelläkin on puolestapuhujansa.

Ars Technica kirjoittaa, että yksi näkyvimmin rokotuksia vastaan USA:ssa kampanjoiva Robert F. Kennedy Jr on lähtenyt kampanjoimaan some-palveluiden käyttämää faktantarkistuskäytäntöä vastaan oikeudessa. Hänen mielestään kyse on laittomasta sensuurista. Haaste on jätetty CHD-järjestön (Children's Health Defense) nimissä.

Järjestön oikeudelle jättämän haasteen mukaan Facebook sekä sen pomo Mark Zuckerberg että Science Feedback, Poynter ja PolitiFact loukkaavat perustuslain suojaamaa ilmaisunvapautta. Tämän ne tekevät yhteistuumin hallituksen virastojen kanssa, väitetään haasteessa.

CHD:n päivityksillä ja sen julkaisemilla mainoksilla on vaikeuksia läpäistä julkaisuseulaa Facebookissa. Näin sen kampanjointi rokotuksia, 5g:tä ja terveysviranomaisia vastaan ei saa järjestön toivomaan näkyvyyttä.

Viime vuonna laskettiin, että Kennedy oli CHD:n ja World Mercury Projectin avulla vastuussa yli puolesta rokotusvastaisten mainosten kokonaismäärästä silloin kun Facebook vielä salli ne.

Facebook käänsi kelkkansa viranomaisten suosituksesta, kun tuhkarokko alkoi taas yleistyä rokotussuojan heikkenemisen vuoksi.

Yhdysvaltain oikeistopiirit presidentti Donald Trumpin johdolla antavat Kennedylle ja kumppaneille selkänojaa, tahtoen tai tahtomattaan. Esimerkiksi presidentti on useaan otteeseen noussut kritisoimaan sitä, että palvelujen faktantarkistus on ikävästi tarttunut perättömien tietojen levittämiseen.