Suomessa luovuttiin koronarajoituksista lokakuun alussa sillä periaatteella, että rokotekattavuus riittää pitämään epidemian aisoissa.

Oletus ei välttämättä pidä paikkaansa, ja rokotekattavuus näyttää odotettua heikommalta.

Erityinen ongelma liittyy nuoriin aikuisiin, jotka ovat kaikkein liikkuvinta ikäryhmää.

Oheisesta taulukosta näkyy, kuinka kattavuus nuorissa työikäisissä aikuisissa on edelleen heikko. 20–40-vuotiaista jopa 25 prosenttia on jättänyt rokotteen kokonaan ottamatta, eikä tämä osuus ole juuri parantunut kesän jälkeen.

THL:n johtaja Mika Salminen pitää tätä erittäin huolestuttavana.

”Ei tämä kiva yllätys ollut huomata, miten matalaksi nuorten aikuisten rokotuskattavuus uhkaa asettua. Jos se tuohon jää, se on turhan matala. Etukäteen meidän oli vaikea tietää, miten rokotekattavuus kehittyy. Meillä ei ole yritetty rokottaa koko väestöä sitten 1980-luvun”, Salminen toteaa.

Hän on eniten huolissaan tuon ikäryhmän terveydestä yksilötasolla.

”Tuossakin ikäryhmässä monella on merkittävä riski joutua sairaalaan, useampi prosentti. Todennäköisyys kasvaa yli 20-vuotiailla.”

Salmisen mukaan sairaalaan joutumisen todennäköisyys on rokottamattomilla 30–39-vuotiailla 2–4 prosenttia. Tätäkin useampi saa kotona hoidettavan ikävän taudin, johon voi liittyä vaikkapa keuhkokuume.

Suomessa alhainen rokotekattavuus

Heikko rokotusinto vaikuttaa myös epidemian kehitykseen ja luo paineita terveydenhuollolle.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) raportin mukaan Suomi kuuluu maihin, joissa alhainen rokotekattavuus yhdistettynä rajoitusten höllentämiseen aiheuttanee tartuntojen lisääntymistä ja sairaaloiden kuormittumista sekä kuolleisuuden kasvua.

Suomi on ohittanut täydessä rokotekattavuudessa Yhdysvallat, mutta rokotustahti on hidastunut, ja kattavuus on jäämässä kauas esimerkiksi Espanjasta ja Tanskasta.

Deltavariantin voimakas tarttuvuus korottaa tarvittavan rokotesuojan tasoa nykyarvioiden mukaan lähemmäs 80:tä prosenttia.

Koronatartuntojen seitsemän päivän keskiarvo kääntyi nousuun syyskuun lopulla, ja viime päivinä sairaala- ja tehohoidon tarve ovat kasvaneet.

Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

”Kaikki riskit yhdistyvät”

Useat terveydenhuollon ammattilaiset THL mukaan lukien ovat arvioineet, että Suomessa saatettiin luopua rajoituksista yhdellä kertaa liian varhain.

”Toista viikkoa olemme olleet tartunnoissa korkeammalla tasolla. Todennäköistä on, että tämä kehitys venyttää talouden täyttä avaamista. Ongelma on siinä, että tapausmäärät kerääntyvät rokottamattomaan väestöön. Suhteessa heihin tartuntamäärät ja sairaalahoidon tarve ovat korkealla”, Salminen toteaa.

Hän huomauttaa, että nuoret aikuiset liikkuvat usein porukoissa, jolloin ”kaikki riskit yhdistyvät”.

”Syksyn neuvoni heille on se, että vaikka epäröisikin rokotusta, niin ottaisi rokotteen, jotta voisi hengittää vapaammin. Ja jos ei ole ottanut sitä, pohtisi kaksi kertaa ennen kuin lähtee sinne yöelämään.”

Tilanteen heikkenemistä ennakoiden Salminen näkisi hyvänä, että Suomessa olisi koronapassi valmiina.

Taas raikaa. Laulaminen ja karaoke on taas sallittua Suomessa. ATTE KAJOVA

”Saamme viestejä, ettei koronaa ole olemassa”

Mikä sitten on syynä siihen, että niin moni 20-40-vuotias on jättänyt rokotteen ottamatta? Ensimmäisenä Salminen mainitsee disinformaation.

”Liikkeellä on paljon disinformaatiota rokotuksista ja epidemiasta. Me saamme THL:ssä jopa viestejä, joissa sanotaan, että koronaa ei ole olemassakaan. Meille myös valitetaan sitä, että rokotetta pakotetaan ottamaan, vaikka eihän se ole pakollinen.”

Toisaalta on myös paljon nuoria aikuisia, jotka ajattelevat, että heille koronatauti on pieni riski, eivätkä he tarvitse rokotetta. Jotkut haluavat odottaa rokotteen ottamisen suhteen varovaisuussyistä.

”Ongelma on siinä, että mitä pidempään odottaa, sitä suurempi riski on, että taudin sitten saa”, Salminen sanoo.

Odottavaan suhtautumiseen ovat voineet vaikuttaa myös hyvin harvinaiset sydänlihastulehdustapaukset nuorissa miehissä.

Näiden marginaalisten ja pääosin lievien tapausten johdosta THL ohjeisti varovaisuusperiaatteen nojalla torstaina, että Modernan rokotetta ei jatkossa jaeta alle 30-vuotiaille miehille.

THL valistaa Tinderissä

THL:ssä on kuitenkin tunnistettu ongelma. Salmisen mukaan THL on käynnistänyt nuoriin aikuisiin kohdistetun valistuskampanjan.

”Uutena keinona on muun muassa Tinderin kautta menevää viestintää.”

Salmisen mukaan Britannian ja Tanskan kokemukset luovat toisaalta optimismia siitä, että epidemia ei kiihtyisi Suomessakaan holtittomaksi, vaikka rajoituksista luovutaan.

Yhtä lailla herättäjä voi olla ikävä käänne epidemiassa.

”Ihmisen perusluonne voi olla semmoinen, että tällaiset asiat opitaan vasta kantapään kautta.”

Varovaisuus. THL linjasi torstaina, ettei Modernan rokotetta jaella jatkossa alle 30-vuotiaille miehille. Syynä ovat erittäin harvinaiset ja pääosin lievät sydänlihastulehdukset. Timo Pylvänäinen

LUE MYÖS: