Kansanedustaja ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd) suhtautuu avoimesti koronasta pahiten kärsineiden alueiden mahdolliseen panemiseen etusijalle koronarokotuksissa sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.

Postinumerokin voisi olla hänen mielestään harkittavissa oleva peruste rokotusjärjestyksen muuttamiseksi. Esimerkiksi Helsingissä on ollut puhetta yksittäisistä kaupunginosista, joissa asuu keskimääräistä enemmän maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

– Ensimmäinen tausta on aina terveydenhuollon näkökulma. Tätä pitää arvioida myös sitä kautta, että jos alueilla on sellaista väestöpohjaa, joiden asuinympäristö jo vaikeuttaa koronaeristäytymistä, pitää niitä huomioida arvioinnissa, Kiljunen sanoo.

Rokottamisjärjestystä voidaan muuttaa sitten, kun riskiryhmät on saatu rokotettua.

Kiljunen muistuttaa, että yli 70-vuotiaiden riski sairastua vakavasti tai menehtyä koronaan on nuoriin verrattuna monikymmenkertainen. Tämä tulee Kiljusen mukaan aina tunnistaa, ennen kuin mennään aluepohjaisiin tarkasteluihin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus on sopinut siitä, että rokottamisjärjestystä voidaan muuttaa sitten, kun riskiryhmät on saatu rokotettua.

*

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.