Lääkäriliiton valtuuskunta tuomitsi tänään perjantaina terveydenhuollon asiantuntijoihin kohdistetun painostuksen.

Sen kohteeksi ovat joutuneet erityisesti Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän Krarin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat, mutta myös paikalliset tartuntatautityötä tekevät toimijat.

”Terveydenhuollon asiantuntijat tekevät työtään kovan paineen alla pandemian yhä jatkuessa. He analysoivat jatkuvasti taudin kuvaa ja kulkua maailmalla. Heidän tekemänsä viranomaissuositukset perustuvat tutkittuun tietoon, asiantuntijuuteen ja analyyseihin”, Lääkäriliitto muistuttaa tiedotteessa.

Liiton mukaan kriittinen keskustelu asiantuntijoiden näkemyksistä kuuluu demokraattiseen yhteiskuntaan, mutta se pitää käydä avoimesti, asiallisesti perustellen ja lähtökohtaisesti omia nimiä käyttäen.

”Nimettömänä poliittisista lähteistä median kautta esitetty kritiikki voidaan perustellusti tulkita uhkailuksi”, liitto sanoo.

Hanna Nohynek saa häirintäviestejä joka päivä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri, Krarin sihteeri Hanna Nohynek kertoi tällä viikolla Mediuutisten haastattelussa saavansa paljon vihapostia.

”Häirintäviestejä tulee päivittäin. En ota kovin henkilökohtaisesti, kun minua haukutaan Mengeleksi, joka vainoaa rokottamattomia.”

Nohynek arvelee syyksi sen, että ihmiset ovat väsyneitä koronaan ja heillä on omia huolia.

”Siinä tilanteessa on helppo ryhtyä maalittamaan jotain henkilöä, jonka kasvot ovat julkisuudessa.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tilanne on vaatinut turvallisuuspäällikön ohjeistamat askelmerkit.

”Itse olen jo paksunahkainen, mutta kannan huolta laitoksemme nuorista ihmisistä. Toivon, että julkinen ja kansalaisilta tuleva kritiikki eivät aiheuta takapakkia heidän halukkuudelleen esiintyä kasvoillaan mediassa”, Nohynek sanoi haastattelussa.

Vuosi 2021 on tutkitun tiedon teemavuosi

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta ovat julistaneet tämän vuoden tutkitun tiedon teemavuodeksi.

Lääkäriliitto muistuttaa, että tutkitun tiedon merkitystä korostetaan myös nykyisessä hallitusohjelmassa.

”Tutkittua tietoa ja sen asiantuntevaa tulkintaa tarvitaan koronapandemian voittamiseksi. Asiantuntijoille tulee antaa työrauha”, liitto vaatii.

**

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo saamastaan vihapuheesta Mediuutisten jutussa täällä:

**