Lääkärit ilman rajoja vaatii, että koronarokotteiden patenteista luovutaan pikaisesti. Pandemiaa ei järjestön mukaan saada hallintaan ennen kuin rokotukset ovat käytettävissä kaikkialla maailmassa.

Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin. Yli 100 maata, viimeisimpänä Norja, on antanut tukensa ehdotukselle. Asia ei kuitenkaan etene, koska ryhmä korkean tulotason maita ei kannata sitä. Myös Suomi on osana EU:ta tässä joukossa.

Intian ja Etelä-Afrikan esityksen jälkeen yli neljä miljoonaa ihmistä on kuollut covid-19-viruksen vuoksi.

Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen.

Lääkärit Ilman Rajoja on koko pandemian ajan varoittanut, että niin kauan kuin pandemiaa ei saada kuriin kaikkialla maailmassa, virus jatkaa mutatoitumistaan.

”On erittäin turhauttavaa nähdä, että juuri näin on käynyt. Virus on jatkanut mutatoitumistaan kaikkien ennustusten mukaisesti. Pandemia ei ole ohi missään ennen kuin se on ohi kaikkialla”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate tiedotteessa.

Aikaa ei enää ole

Uusimman omicron-mutaation on arvioitu olevan erittäin tarttuva. Tälle viikolle suunniteltu Maailman kauppajärjestö WTO:n 12. ministerikonferenssia on nyt lykätty tartuntavaaran ja rajasääntöjen muutosten vuoksi. Uutta ajankohtaa ei ole sovittu.

”Kun miljoonia ihmishenkiä on vaakalaudalla, maailmalla ei ole varaa tuhlata enempää aikaa. Kehotamme maita, jotka vastustavat tätä poikkeusta, lopettamaan hidastamistaktiikat ja ryhtymään kiireellisiin toimenpiteisiin kattavan poikkeuksen hyväksymiseksi. Covid-19-rokotteiden, lääkkeiden ja testien sekä muiden terveysteknologioiden monipuolisempaa ja laajempaa tuotantoa ja tarjontaa on helpotettava välittömästi. Patenteista luopumista tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan", Konate sanoo.

Rokotelahjoituksia parannettava

Myös WHO, Afrikan Unioni ja rokotteiden saatavuutta ajava COVAX ovat vaatineet, että rokotteiden saatavuutta parannetaan Afrikassa. Afrikan tavoiteltu rokotekattavuus on 70 prosenttia, mutta siihen ei päästä ilman rokotelahjoituksia, jotka pitäisi myös organisoida nykyistä paremmin.

COVAX ja Afrikan rokotehankintoja edistävä säätiö AVAT ovat edistäneet yli 90 miljoonan rokoteannoksen saamista Afrikkaan, mutta ongelmana on ollut se, että lahjoitukset tulevat usein yllättäen ja rokotteilla ei ole enää kauaa käyttöaikaa jäljellä. Eri maissa on erittäin hankalaa käynnistää rokotekampanjoita, kun varmaa tietoa rokotteiden saatavuudesta ei ole. Yllätyksenä saapuvat ja nopeasti vanhenevat rokotteet kuormittavat jo ennestäänkin tiukoille vedettyä terveydenhuoltoa kohtuuttomasti.

Järjestöt vaativat, että rokotelahjoituksia annetaan vastaisuudessa järjestelmällisemmin niin, että niiden saapumisesta on ennakkotietoa, rokotteiden säilyvyysaikaa on vielä reilusti jäljellä, niitä ei ole korvamerkitty tiettyyn maahan ja niiden mukana tulevat tarvittavat välineet, kuten ruiskut ja neulat.