Jussi Helttunen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko otti tällä viikolla Helsingin Sanomissa näkyvästi kantaa rokotteiden puolesta.

Ei pitäisi olla uutinen, että ministeri puolustaa rokotteita. Ministerin ei myöskään pitäisi joutua kannustamaan kansalaisia ottamaan rokotteita tai muistuttamaan terveysalan ammattilaisia rokottamisen tärkeydestä.

Rokotteiden teho ja turvallisuus on tarkasti tutkittu, ja niiden vaikutus kansanterveyteen on kiistaton. Länsimaisen elintavan kehittyminen on ollut mahdollista, koska kulkutautien leviäminen on saatu pysäytettyä.

On kuitenkin tärkeää, että ministeri otti vahvasti kantaa rokottamisen puolesta. Joillain paikkakunnilla Suomessakin rokotuskattavuus jää valitettavan heikoksi.

Rokotevastaisuus on vahva ilmiö tässä ajassa, jossa välillä vaikuttaa siltä, että lääketieteen ja ravitsemuksen asiantuntijaksi voi meritoitua omia vaivojaan tarkkailemalla.

Ministerin näkemykset tuskin kääntävät rokotusten vastustajien päätä. Heidän omiin ja tuttavien kokemuksiin tai valikoiduista julkaisuista luettuihin mielipiteisiin perustuvia näkemyksiään on erittäin vaikea haastaa. Tämän tietävät hyvin lääkärit ja hoitajat, jotka keskustelevat rokotuksista niitä vastustavien ihmisten kanssa.

Faktoilla on vaikea tai mahdoton kumota vastustajien vankkoja näkemyksiä.

Eräs paljon rokotusvastustajien kanssa keskustellut lääkäri pohti, pitäisikö heidän tarinoihinsa vastata tarinoilla, kertomuksilla siitä, mitä voi seurata rokottamatta jättämisestä. Se kun monelta rokotteiden vastustajalta unohtuu.

Rokotekeskustelut ovat arkea vastaanotoilla, ja syksyllä influenssarokotukset nostavat varmasti jälleen rokottamisen perusteet keskusteluun. Terveydenhuollon ammattilaiset voivatkin pian näyttää mallia ottamalla rokotteita aktiivisesti.

Monen ihmisen elämään vaikuttaisi ratkaisevan paljon diabetesrokote, josta kirjoitetaan tämän lehden sivuilla 10–11. Tuskin kukaan tyypin 1 diabetekseen sairastunut jättäisi ottamatta rokotteen, jolla olisi voitu ehkäistä diabetekseen sairastuminen.

Diabetesrokotetta on kehitelty jo yli 20 vuotta, ja sen odotetaan päätyvän kliinisiin kokeisiin parin vuoden kuluessa. Rokote olisi valtava askel diabeteksen ehkäisyssä.

Kirjoitus on julkaistu 18.8. ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 27/2017. Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti ja juttuarkisto.

Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.